in

Na levoj obali košava, dok će sneg padati do utorka!

Sneg je padao duže od 24 sata bez prestanka i cela Srbija je zabelela, samim tim nam je stiglo prava zimsko vreme. Kako meteorolozi najavljuju sve do utorka se očekuje hladno vreme, koje će biti praćeno obilnim snežnim padavinama, a u našem kraju i jakim vetrom.

U subotu je Republički hirdrometeorološki zavod izdao „narandžasti alarm“ jer će padavine biti tolikog intenziteta da mogu biti opasne po živote ljudi i životinja.

Upozorenje za danas i sutra od RHMZ

Na severu, zapadu i jugozapadu Srbije do kraja dana i u toku noći stvaranje snežnog pokrivača ukupne visine od 20 do 50 cm, u Banatu lokalno i više, a sutra ujutro i pre podne slabljenje i prestanak snega.

U centralnim i istočnim krajevima Srbije danas posle podne i uveče pojačanje padavina, a u toku noći, sutra ujutro i pre podne stvaranje snežnog pokrivača ukupne visine od 20 do 40 cm. U Timočkoj Krajini prelazak snega u kišu uz poledicu. Sutra posle podne prestanak padavina.

Sneg u Borči – 15.12.2018.

Na jugu i jugoistoku Srbije do kraja dana prelazak kiše u sneg, a u toku noći, sutra ujutro i pre podne stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 cm.

Na području Beograda do kraja dana i u toku noći stvaranje snežnog pokrivača ukupne visine od 25 cm u nižim do 40 cm u višim delovima grada, a sutra ujutro i pre podne slabljenje i prestanak padavina.

Pune ruke posla za hitnu pomoć

Poziva Hitnoj pomoći ima nešto više nego što je uobičajeno, dok zbog snega sve teže stižu do odredišta, navode u ovoj službi.

Zbog snega koji u Beogradu pada bez prekida više od 24 sata i stvara haos na saobraćajnicama širom grada, učestali su i sudari i izletanja vozila sa puta. Pored uobičajenih poziva, Hitnoj pomoći danas se obraćaju i hronično oboleli više nego inače, a naročito asmatičari.

Sneg u Padinskoj Skeli – 15.12.2018.

Na put samo ako morate i pod punom zimskom opremom!

Branko Bijelić iz RHMZ napominje da naredna četiri dana nigde ne bi trebalo kretati bez „pune zimske opreme“.

– Bez šalova, kapa, debelih jakni, kao i zimskih guma i lanaca ne bi trebalo izlaziti napolje. Sve do utorka u Srbiji će biti veoma hladno, a obilnije količine snega očekuju se već od subote. Manje snega će jedino biti jugu i jugoistoku Srbije, kao i u Timočkoj Krajini, ali tamo će se susnežica u pojedinim delovima dana smenjivati sa kišom, koja će se lediti pri tlu. Dakle, padaće ledena kiša, zbog koje vozači moraju biti naročito na oprezu. U Podunavlju se očekuje i jaka košava, koja će do kraja dana oslabiti –  izjavio je Bijelić.

Sneg u Kotežu – 15.12.2018.

I dodaje, u nedelju će sneg padati, ali će biti slabijeg intenziteta u odnosu na subotu. Smiriće se malo u nedelju uveče i u ponedeljak ujutro, da bi ponovo počeo da pada po podne i sporadično će padati sve do utorka uveče. Tokom svih ovih dana temperature će se kretati oko nule i druga polovina naredne sedmice će proteći ipak u suvom, ali prohladnom vremenu.

Naš kratak predlog za sve sugrađane


Slobodno vreme ovog vikenda provedite u krugu porodice. Izađite da se grudvate i igrate sa decom, uživate u šetnji razgledajući zimsku idilu. Na put krećite samo ako je neophodno i sa kompletnom zimskom opremom. Takođe, oblačite se višeslojno i nosite kapu, šal i rukavice. Naravno, da se zagrejete nakon dužeg boravka van kuće tu je čaj ili kuvano vino, a za imunitet koristite voće i med.

Foto: Miloš O., Milica, Miloš V., Miomir K.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U Kotežu potpuno demolirano dečije igralište!

    VOZITE OPREZNO! Gusta magla i poledica na putevima leve obale