in

Na levoj obali komarci zaraženi groznicom Zapadnog Nila

Prisustvo komaraca koji nose virus Zapadnog Nila potvrđeno je na šest lokacija u Beogradu i isto toliko u Pančevu. Na opštini Palilula do sada je potvrđeno da je obolela jedna osoba.

U pitanju je osoba starosti preko 60 godina, sa pridruženim hroničnim oboljenjima – navodi se u nedeljnom izveštaju „Batuta“ o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila, na teritoriji Republike Srbije.

Sa izveštajem o kritičnim lokacijama slažu se i istraživanja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. Na Paliluli su „problematični“ komarci otkriveni u Malom Zbegu, Malom Raju, u Grge Andrijanovića 2, Grge Andrijanovića 4 i Braće Marić.

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su na svim pozitivnim lokalitetima izvršile suzbijanje odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje i u kontrolnom monitoringu nakon suzbijanja brojnost komaraca je bila izuzetno niska i nije bilo pozitivnih komaraca na virus Zapadnog Nila – navodi se u izveštaju 

Koja grupa je najpodložnija

Najpodložniji oboljevanju jesu hronični bolesnici, najčešće oni koji imaju problema sa srcem, krvnim sudovima ili se bore sa dijabetesom, kao i ljudi sa oslabljenim imunim sistemom. Takođe, osobe koje imaju više od 50 godina, spadaju u rizičniju grupu.

Virus Zapadnog Nila pojavio se 2012. godine, infekcija se prenosi ubodom zaraženog komarca, a ne postoji specifična terapija protiv ove groznice. Tokom letnjih meseci, Pančevo je jedan od najugroženijih gradova na teritoriji cele države.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

  1. Da, kako nebi bilo komaraca u naselju Brace Maric kad to naselje pliva u fekalijama. Sta ovi nadlezni misle, nikom nije jasno? Poceli su sa izradom kanalizacije jesenas. Radili su vrlo sporo, vise su sedeli i setkali nego sto su radili. Sa pojavom hladnog vremena, prekinuli su rad, navodno do proleca ali evo i leto dodje a oni ne nastavljaju. Valjda ce nastaviti opet malo pred sledece izbore a da li ce ikad zavrsiti, nezna se. DA LI SMO MI GRADJANI DRUGOG REDA? Ceka se valjda da nam se deca zaraze masovno pa ce tek tad mozda neko reagovati. Ali, sami smo krivi sto smo fini, umesto da se borimo za nesto sto nam pripada. Mnogo udaljenija naselja odavno imaju kanalizaciju a mi na domak centra, nemamo.

    • Sto ste zatrpavali kanale zemljom kad ste zidali kuce i zgrade.Ti kanali ne stoje dzabe u vec 100 godina. Jel Vi mislite da je neko lud pa je kopao te kanale? Niko ne kopa kanal bez veze

U Borči teško povređen petnaestogodišnji dečak

U Borči starijoj ženi pokušali da otmu tašnu na ulici