in

Jedan smrtni ishod od 14 slučajeva obolelih od groznice Zapadnog Nila

Najezda komaraca: Strah od prenošenja virusa Zapadnog Nila

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila, od 24. jula do danas, otkriveni su na čak 12 lokacija širom grada.

Virus Zapadnog Nila prenose naši domaći, tzv. kućni komarci. Inače virus je na teritoriji Srbije prisutan od 2012. godine kada su ga ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju prvi put detektovale na teritoriji Beograda.

U Srbiji je do sad registrovano 14 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, uključujući jedan smrtni ishod, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema podacima objavljenim na sajtu Instituta, potvrđeni slučајеvi оbоlеvаnjа rеgistrоvаni su u Јužnоbаnаtsкоm (3), Bеоgrаdskоm (8), Pоdunаvskоm (2) i Mаčvаnskоm окrugu (1).

– Od pоčеtkа sеzоnе nаdzоrа 2016. gоdinе, rеgistrоvаnа su i tri vеrоvаtnа slučаја оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа – piše na sajtu Instituta.

Grоznicа Zаpаdnоg Nilа је virusnо оbоljеnjе kоје sе prеnоsi ubоdоm kоmаrаcа, zato zaprašivanje komaraca i dalje traje.

Kakvi su simptomi?

Virus zapadnog Nila kod ljudi može da izazove tešku kliničku sliku, odnosno upalu moždanica i mozga. Osobe iznad 50 godina imaju veći rizik od nastanka težeg oblika bolesti.

Brz početak lečenja izuzetno je bitan kod infekcija poput ove. Zato bi svi koji posle uboda komarca osete malaksalost, povišenu temperaturu i glavobolju trebalo da se javi lekaru.

Čak 80 odsto zaraženih ovim virusom ne oseti nikakve simptome. Oko 20 odsto njih dobije simptome, a od tog broja samo 0,1 odsto može da dobije meningitis.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U udesu na Zrenjanincu jedna osoba poginula

    Septembrasko zaprašivanje komaraca