in

Međunarodni praznik rada il’ nerada

1.maj-dan-rada-rostilj
1.maj-dan-rada-rostilj

Za razliku od mnogih evropskih zemalja gde se prvi maj dočekuje suzavcem i demonstracijom radnika, i ove godine Srbijom dominiraće miris roštilja.

U Srbiji se prvomajski praznik obeležava uz priče o padu standarda, masovnim otkazima, malim platama. Godine u kojima je radnik bio gospodin, a plata bogovska, ostale su samo u davnom sećanju.

Danas, osim roštilja i hladnog piva kao i neradnih dana, malo šta je ostalo za radovanje. Pa se svi mi pitamo, može li se 01. maj uopšte nazvati Praznikom rada a još manje praznikom radnika?

U Brozovoj eri, se mogao nazvati praznikom rada u svakom smislu te reči. Slavio se rad pa se i slavio i praznik rada. Najbolji radnici dobijali su priznanja, bili uvaženi i poštovani u društvu. Radnička deca su išla na more, na fakultete imali šanse za napredovanjem. Preduzeća su bila glavni organizatori uranka, plaćala prevoz i priređivala radnicima veselja. Takođe i organizovanog odlaska u šoping ture po inostranstvu.

Danas je radnička klasa u negativnom položaju. Životari sa strahom da ne izgubi posao, ne postane beskućnik. Oni koji imaju sreću da rade, žive u strahu da će posao izgubiti, a penziji se niko i ne nada.

Kako je nastao prvi maj?

1-maj-dan-rada-rostiljaMeđunarodni praznik rada, prvi maj ustanovljen je u znak sećanja na taj dan 1886. godine, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do 01. maja 1886. godine.

Kao odgovor tim zahtevima usledila je represija, i u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni su na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale, odlučio je da se od 1890. godine 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. veka i početkom 20. dobilo masovne razmere.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije podsećaju i da zaposleni u Srbiji imaju najniže plate u regionu, da im je životni standard drastično opao i da je pola miliona ljudi ostalo bez posla.

Stopa nezaposlenosti je previsoka, cene proizvoda koje su pod direktnom kontrolom države stalno rastu, a prosečna plata nije dovoljna kako bi se napunila potrošačka korpa, kažu u SSSS. Rečju, tajkuni se sve više bogate, dok je narod sve siromašniji.

Prvi maj u Srbiji obeležen je 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Prva prvomajska proslava u seoskim sredinama u Srbiji bila je u selu Dubona, kod Mladenovca dve godine kasnije.

Poslednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih, mada su u negdašnjim socijalističkim zemljama izgubili na masovnosti. U Srbiji i regionu vremenom se ustalila praksa izlaska u prirodu na taj dan na prvomajski uranak.

Elem, oni koji mogu sebi da priušte, otićice u prirodu, raspaliti roštilj i radovati se maker lepom sunčanom vremenu i jedni drugima. Ako imate iskrene prijatelje, pođite nekuda ili ih pozovite na klot čorbu. Ako nemate, prošetajte možda sretnete nekoga koga ste davno zaboravili, niša ne košta a može vas oraspoložiti.

Možete i prisustvovati simboičnom okupljanju u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije na Trgu Nikole Pašića sa početkom u 11h.

Ako imate posao, vi ste srećan čovek te proslavite, ko zna dokle će to trajati. Ako ga nemate, radujte se sunčanom danu izlaskom iz kuće i stanova.

LOBI Vam želi srećan praznik rada. Želi Vam ličnu sreću i profesionalni uspeh, u ime nekih lepših, mirnijih vremena- živeli!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    drazen-cimbaljevic-bio-zrtva-komunalaca-95

    BUS batine od komunalca, PLUS kazna od 100.000 dinara

    Mame Ovče udruženje - Akcija 02-05-2013

    Cvetna akcija udruženja „Mame Ovče“