in

Male boginje i na Paliluli. Upala pluća kao komplikacija

Do božićnih praznika u Beogradu je registrovano 228 slučajeva obolelih od malih boginja, odnosno morbila, a čak pola obolelih je već hospitalizovano zbog komplikacija. Broj obolelih se povećava iz nedelje u nedelju, a do sada je registrovano 23 obolela na Paliluli. Najviše zaraženih je među decom!

Kod 80 odsto obolelih došlo je do komplikacija. Učestalost upale pluća u Srbiji, kao komplikacije malih boginja, veća je nego u Evropi. Zablude i neosnovani strah od MMR vakcine, koja je jedina zaštita od morbila, doveli su do urušavanja imunološkog bedema i širenja zaraze.

Komplikacije

Najopasnija komplikacija bolesti je zapaljenje mozga, koje se javlja kod svakog hiljaditog pacijenta, a zatim dolazi upala pluća, koja, kako smo videli, može da bude smrtonosna.

Upala pluća koja je kod nas vrlo česta javlja se ili kao komplikacija bolesti ili se na male boginje nadoveže bakterijska upala pluća zato što morbili ostavljaju organizam u stanju izrazito smanjene otpornosti, više nego druge bolesti.

„Upala pluća u tim slučajevima može da ubije pacijenta.“ – objašnjava Epidemiolog Zoran Radovanović.

Ko treba da primi MMR

Da bi kolektiv bio zaštićen, neophodno je da bude vakcinisano preko 95 odsto građana. Imunološki bedem je najviše okrnjen u predškolskom uzrastu. Za samo jedno pre podne u KBC “Zemun” primljeno je šestoro obolelih mališana.

Jedna obolela osoba može da zarazi 15 drugih osoba. 

Epidemiolog kaže da je opasnost od komplikacija malih boginja hiljadu puta veće od komplikacija koje mogu da nastanu nakon vakcinisanja, ali to nije jedina razlika.

Posle primanja MMR vakcine može da se javi temperatura, nekoliko dana kasnije laka ospa, a to su sve lake prolazne reakcije, a ako se oboli od malih boginja, može da dođe do ozbiljnih komplikacija.

Ako se dobije jedna doza vakcine, zaštita traje desetak godina, a šansa da se oboli je dva odsto. Ako se prime dve doze čija zaštita traje decenijama, smatra se i doživotno, od 100 vakcinisanih 99 neće oboleti, a taj jedan će imati blaži oblik morbila.

Roditelji koji su pod uticajem antivakcinalista odbijali da zaštite mališane u poslednjih mesec dana su se urazumili i u većem broju odazvali su se na poziv za imunizaciju. Male boginje su se pojavile upravo tamo gde ima najmanje vakcinisanih, u predškolskom uzrastu, a prema informacijama iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, centri širenja zaraze su, pored vrtića, i zdravstvene ustanove.

Ipak, iz te ustanove apeluju da je neophodno da se svi nevakcinisani zaštite da ne bismo dočekali gore rezultate.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Još nema gripa, ali je moguć udar u februaru

    Muškarac lakše povređen u saobraćajnoj nezgodi u Borči