in

Još nema gripa, ali je moguć udar u februaru

Prvi jači talas gripa epidemiolozi očekuju u februaru. Na južnoj hemisferi nije bilo većih epidemija, pa se ne očekuju ni na severnoj, ali epidemiolozi, zbog mogućih komplikacija gripa, savetuju da se pojačaju mere zaštite od ove zarazne bolesti.

„Virus gripa tipa B, čije je prisustvo laboratorijski potvrđeno u Institutu „Torlak“, nema potencijal da izazove epidemiju. Veći broj obolelih može da se javi, ako se sledećeg meseca pojavi zaraznija influenca tipa A H3N2.“ – kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

Epidemiolog Tiodorović kaže da se naša sredina već susretala sa infulencom tipa B, koja je trenutno u cirkulaciji, tako da nema razloga za zabrinutost.

Sprečavanju masovnijeg širenja virusa gripa ove godine doprineće i veliki broj vakcinisanih. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, utrošeno je više od 90 odsto obezbeđenih vakcina, a u Beogradu gotovo 100 odsto.

U domu zdravlja na Paliluli, kažu da nije zabeležn povećan broj pacijenata.

„Susrećemo se sa uobičajenim respiratornim infekcijama za ovo doba godine i još nismo imale pacijenta sa sumnjom na grip.“ – izjavila je dr Snežana Kušljević iz Doma zdravlja Palilula.

Za nedelju dana u celoj Srbiji je registrovano 3.545 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, što znači da je aktivnost virusa još uvek niska.

POJAČAJTE HIGIJENU

OSNOVNA zaštita od gripa, pored vakcine, podrazumeva pojačanu higijenu ruku, zdravu ishranu i dovoljno sna, kako bi se osnažio organizam da se sam izbori sa virusom. Izbegavajte mesta masovnog okupljanja jer se virus brzo širi kapljičnim putem. Od drugih respiratornih infekcija, grip se razlikuje po tome što počinje naglo, bolovima u celom telu, malaksalošću i povišenom temperaturom.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    I danas delovi Borče i Krnjače bez vode zbog kvara

    Male boginje i na Paliluli. Upala pluća kao komplikacija