Lopovi sada kradu i poklopce sa javne rasvete - www.lobi-info.rs

Lopovi sada kradu i poklopce sa javne rasvete

4 minuta za čitanje
Lopovi sa šahti i kablova, prešli i na uličnu rasvetu -2013
Lopovi sa šahti i kablova, prešli i na uličnu rasvetu -2013

Od kako je počelo leto širom grada sa stubova javne rasvete štrče ogoljeni strujni kablovi, koji su velika opasnost za prolaznike, samo pukom srećom nije bilo povređenih.

Poklopci koji štite elektroinstalacije na stubovima javne rasvete postali su novi izvor prihoda za lopove, pored zatvarača za šahtove, telefonskih kablova, bakarnih žica iz trafo-stanica, delova uličnih hidranata itd.

Srećom ili čudom, pogibije i povređivanja prolaznika su izbegnuti, jer kako svedoče predstavnici JKP „Javno osvetljenje”, koje održava gradsku rasvetu, pokradene svetiljke umeju i danima da budu pod strujnim naponom dok firmu ne stigne informacija o odnošenju poklopaca sa njih.

„Otvoreni stub je opasan kao razvodni orman na kome su razvaljena vrata i ukoliko neko samo prođe pored njega ne vreba opasnost. Ali, ne daj bože da neko dete posegne rukom za raznobojnim strujnim žicama koje vire iz ogoljene svetiljke. Spasa mu, verovatno, ne bi bilo.

LOBIraj i ti

Iako često prijavljujemo i ukazujemo nadležnima na mnogobrojne probleme, ovim putem pozivamo sugrađane da se priključe našoj akciji „LOBIraj i ti“ i pokažu inicijativu da želimo živeti u boljem društvu.

U Beogradu postoji više od 100.000 stubova javnog osvetljenja i mi ne možemo da stignemo da ih sve redovno obiđemo i kontrolišemo da li su ih lopovi učinili nebezbednim. Oslanjamo se na dojave građana, na koje ponovo apelujem da jave nama, policiji ili komunalnoj policiji ako primete javnu rasvetu bez poklopca“, rekla je Branislava Marković, direktor Sektora inženjering „Javnog osvetljenja”.

Ranijih godina broj ukradenih poklopaca sa svetiljki bio je zanemarljiv, pa takve lopovluke komunalno preduzeće nije ni prijavljivalo policiji, sada su uveli i tu praksu.

Polovina krađa u poslednja dva meseca

„Od februara do početka avgusta sa javne rasvete odneto je više od 700 poklopaca. Lopovluci su učestali u junu i julu, kada se i dogodila gotovo polovina krađa. Lopovi menjaju lokacije, ranije su ordinirali na Novom Beogradu, a sada su se raširili po celom gradu. Nove poklopce plaćamo 1.100 dinara, a saznali smo da ih na crnom tržištu sekundarnih sirovina kradljivci prodaju za 100 dinara. Smatramo da je ugrožena i javna bezbednost, pa smo zatražili pomoć policije“, objasnila je Markovićeva, dodajući da su lopovi počeli da kradu poklopce sa istih stubova koje su ranije poharali, čim ih komunalni radnici vrate.

Krađe su inicirale da „Javno osvetljenje” u poslednje vreme na pokradene svetiljke umesto starih metalnih postavlja plastične poklopce. Ovo rešenje, kako kažu, i nije baš dobro, jer plastični poklopci propadaju posle pet, šest godina, pa iziskuju više novca iz budžeta firme, dok su stari metalni traju i po 30 leta.

Lopovi sigurno ne jedu šahtove, kablove, trafoe, poklopce, već ih nekome preprodaju. Na nadležnima je da provere otkupljivače sekundarnih sirovina, jer ako isti prodaju sirovine bez pokrića (čitaj kradenu robu) to ih onda čini saučesnicima. Jer kad si u neudomici, prati trag novca.

Leave a Reply

Na 95-ici u julu zabeleženo najviše „otkucanih“ karata - jul 2013
Prethodna priča

Na 95-ici zabeleženo najviše „otkucanih“ karata

Železnička stanica u Ovči - Ovča
Sledaća priča

Voz usmrtio starca u Ovči

Poslednje od Vesti