in

Litija i moleban koji su zakazani za nedelju u Borči se ne otkazuju

Kako smo već pisali, u nedelju 15. marta, zakazano je održavanje još jedne litije i molebana u Borči, za spas pravoslavnog naroda Crne Gore. 

Kako je vlada Srbije uvela određene mere radi zaštite od korona virusa i zabranila skupove u zatvorenom, oglasili su se saopštenjem i organizatori ove litije kako bi sugrađani bili upućeni u trenutna dešavanja

Ovo saopštenje prenosimo u celosti:

Draga braćo i sestre u Hristu,

Povodom novonastale situacije prouzrokovane pojavom virusa „Covid-19“ u Republici Srbiji, osećamo obavezu da vam se obratimo kao organizatori litija i molebana za očuvanje pravoslavnog naroda i svetinja u Crnoj Gori, zakazanih za nedelju, 15. mart od 16 časova u Borči.

Događaj je blagosloven od strane Njegove Svetosti, Patrijarha srpskog G.G Irineja, kao i od Njegovog Preosveštenstva Episkopa banatskog G.G. Nikanora. Skup je uredno prijavljen svim nadležnim organima Republike Srbije, i do danas nije izdata naredba o zabrani javnih skupova na otvorenom.

Potpuno smo svesni vanrednih okolnosti u kojima organizujemo ovo molitveno sabranje i imamo razumevanje za svakog čoveka kod kooga novonastali događaji izazivaju određenu dozu zabrinutosti.

Važno je napomenuti, da događaji koje organizujemo ne predstavljaju tek bilo kakvu šetnju ili skup, već se isti dešavaju isključivo sa potrebom da se pomolimo Gospodu Bogu, Darodavcu svih dobara i da od Njega izmolimo snagu, dobro zdravlje i čvrstu veru kod svih nas, a posebno naše braće i sestara koji neustrašivo stoje na prvoj liniji odbrane naših svetinja u Crnoj Gori.

Molitveno okupljanje vernog naroda u našoj Borči će uveličati i litija koja u noći između subote na nedelju kreće iz manastira Presvete Bogorodice Trojeručice sa Avale. Litija čija je trasa dužine preko 40km će nam se pridružiti u Borči oko 16 časova.

Sa Avale će tom prilikom u Borču biti doneti blagoslov:

+ Krst Patrijarha Pavla
+ Mirotočiva čestica Časnog Krsta
+ Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice (kopija osveštane na originalnoj čudotvornoj Ikoni u manastiru Hilandar)
+ čestice moštiju Sv. Kozme i Damjana
+ čestice moštiju Sv.Nektarija Eginskog
+ čestice moštiju Sv.Justina Ćelijskog
+ čestice moštiju Sv. Vladike Nikolaja
+ čestice moštiju Sv.Jovana Vladimira
+ čestice moštiju Sv.Serafima Sarovskog
+ čestice moštiju Sv.Mardarija Libertvilskog
+ čestice moštiju Sv.Sveštenomučenika Milana Bilbije (krstio Gavrila Principa).

Srpska pravoslavna crkva će, pored redovnih molitava, u narednom periodu u svojim Službama uvesti i molitve protiv stvarne zdravstvene pretnje za građane Srbije, Crne Gore i celog sveta – tzv. korona virusa.

Dakle, litija i moleban koji su zakazani za nedelju neće biti otkazani. Okupljanje vernog naroda je u Borči ispred hrama Vodice u ulici JNA, a litija će u 16.00 časova krenuti do hrama Prenosa moštiju Svetog oca Nikolajau Borči, gde će se služiti moleban.

Skupu će se pridružiti i litija koja će prethodne noći krenuti sa Avale iz manastira Presvete Bogorodice Trojeručice.

Ne damo svetinje!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Ovi nisu normalni. Molitvom protiv virusa… Krst je tu da spreci prenosenje. Ludilo. Srbija j tako tuzna i bedna zemlja iz 16. veka kad dozvoljava takvim ludacima da prave okupljanja u ovakvoj situaciji.

Veće količine maski od danas u beogradskim apotekama

Škole se ne zatvaraju za sada, ali sistem za nastavu od kuće se testira