in

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu ušla u „crvenu zonu“

Prema rezultatima merenja koja sprovodi Agencija za zaštitu životne sredine, prisustvo polena ambrozije je dostiglo visoku koncentraciju, sa tendencijom rasta u narednim danima.

Kako objašnjavaju stručnjaci, mestimične padavine i velika prisutnost vlage prouzrokovali su bujanje korova ambrozije, a njeno cvetanje je uvećano kada su dnevne temperature niže od 30 stepeni.

Sa zahlađenjem i padom temperature, realno je očekivati i povećanu koncentraciju ambrozije, posebno jer se, inače, najviše vrednosti beleže u drugoj polovini avgusta i početkom septembra – kažu stručnjaci

Do sada je ovaj alrgeni korov najviše suzbijan na opštinama Novi Beograd i Palilula. Na levoj obali predstavlja ozbiljan problem zbog velikog broja zelenih površina.

Gradske službe su intenzivirale borbu protiv ambrozije, monitoringom i uništavanjem, ali ovaj problem je nemoguće rešiti u kratkom roku.

Kod nas na levoj obali i dalje postoji ogroman broj zelenih površina koje niko ne tretira, ali i veliki broj privatnih placeva nad kojima gradska vlast nema ovlašćenja za uništavanje ambrozije.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Zbog planiranih radova danas bez struje deo naselja Ovča i Krnjača

    Još jedno igralište u Borči uništeno, a niko ne snosi odgovornost (FOTO)