in

Komunalci dobili veća ovlašćenja odlukom Gradske skupštine

Odbornici Gradske skupštine nedavno su usvojili nekoliko novina vezanih za rad komunalne policije, koji sada imaju ovlašćenje da legitimišu građane i bez službene uniforme. 

Građanin koji im traži nalog na uvid, mora da potpiše zahtev milicioneru.

Poslove komunalne milicije ubuduće će moći da obavljaju i komunalni milicionari bez službene uniforme, ali sa pisanim nalogom načelnika.

Nalog mora da sadrži podatke o patroli, oblast kontrole, tačnu lokaciju i vreme odnosno početak i kraj planirane akcije. Ove izmene je predložio Sekretarijat za poslove komunalne milicije.

U slučaju da kontrolisani čovek zatraži nalog na uvid, pre toga mora komunalnom milicionaru da potpiše izjavu da je to tražio.

Milicionari mogu da upozore građane, upute usmeno naređenje, provere identitet, zaustave i pregledaju vozilo, ali i privremeno ga oduzmu – navodi se u Odluci Komunalne milicije.

Kada je za to ovlašćen zakonom, milicionar može da izda prekršajni nalog, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno delo, ali i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Protiv rešenja komunalnog milicionara, građani će ubuduće imati pravo da upute žalbu Gradskom veću u roku od 15 dana od dostavljanja rešenja.

Nova ovlašćenja odnose se i na nadzor i kontrolu parkiranja. Odnosno, ako milicionari uoče nepropisno parkirano vozilo, mogu vozaču izdati usmeno naređenje da ga odmah ukloni.

Pripadnici komunalne milicije ubuduće će učestvovati i u obavljanju „spasilačkih funkcija i pružanja pomoći drugim organima na otklanjanju posledica elementarnih i drugih nepogoda“.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    APEL: Maleni Despot iz Padinske Skele bori se za svoje detinjstvo, otvorimo srce i pomozimo!

    Ženska rukometna reprezentacija Srbije u SC „Kovilovo“ na pripremama za Svetsko prvenstvo