Kinezi žele da grade novu luku pored Pupinovog mosta - www.lobi-info.rs

Kinezi žele da grade novu luku pored Pupinovog mosta

2 minuta za čitanje
Kinezi žele da grade novu luku pored Pupinovog mosta

Kineska kompanija „China Environmental Energy Holdings“ zainteresovana je za učešće u projektu izgradnje nove luke u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Osnivač te kompanije Bili Ngok potpisao je juče sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović Memorandum o razumevanju i saradnji.

Taj dokument predviđa zajednički rad na projektu izgradnje i korišćenja luke kod mosta „Mihajlo Pupin“ na levoj obali Dunava, koji su gradili kineski radnici, a finansiran je kineskim kreditom.

Planirana je zajednička izrada studije izvodljivosti za projekat nove beogradske luke.

„U slučaju da studija izvodljivosti bude pozitivna, dve strane će razmotriti načine dalje saradnje na realizaciji ovog projekta – projektovanje, izgradnju, opremanje i korišćenje luke, uključujući i model finansiranja“, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, potpisivanje memoranduma je deo zajedničkih aktivnosti kompanija iz Srbije i Kine na realizaciji najavljenog kineskog interesa za saradnju na tzv. ekonomskom pojasu kopnenog dela „puta svile“ kojim se roba iz Kine prevozi do zapadnih zemalja.

„Dokument nije ekskluzivnog karaktera i za očekivati je da se pokaže interes i drugih kineskih firmi za stvaranje multimodalnih saobraćajnih čvorova, uključujući luke, industrijske zone i slične objekte, na delu Dunava kroz Srbiju“, navelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćjaja i infrastrukture.

Šta će biti sa starom lukom?

Beograd trenutno ima luku u centru grada, na desnoj obali Dunava, koju je 2005. godine kupio luksemburški investicioni fond „Vorldfin“, u vlasništvu Milana Beka i Miroslava Miškovića koji se u međuvremenu povukao iz tog posla.

Luka Beograd

Novi vlasnici luke svojevremeno su najavljivali izgradnju stambenog i poslovnog prostora na tom mestu što je predviđeno i Generalnim urbanističkim planom Beograda. Realizacija tog posla, međutim, nikada nije ni započeta usled ekonomske krize i spornog vlasništva nad zemljištem Luke.

Luka Beograd je jedan od predmeta na tzv. spisku 24 sporne privatizacije. Zbog te privatizacije se na optuženičkoj klupi, između ostalih, našao i biviši ministar privrede Predrag Bubalo čije je suđenje počelo u julu 2014. godine.

Izvor: N1

Leave a Reply

Čepom do osmeha - LOBI
Prethodna priča

„Čepom do osmeha" - uključimo se u akciju!

Galerija | Najmlađi folkloraši na proslavi Uskrsa u Kotežu - 2015
Sledaća priča

Galerija | Najmlađi folkloraši na proslavi Uskrsa u Kotežu

Poslednje od Vesti