in

„Čepom do osmeha“ – uključimo se u akciju!

Čepom do osmeha - LOBI
Čepom do osmeha - LOBI

Biti čovek znači biti human. Nevolje koje snalaze ljude oko nas ne mogu same nestati. Moramo pomoći jedni drugima koliko god smo u mogućnosti a u mnogim slučajevima naše malo nekima znači neizmerivo, pogotovo kada su deca u pitanju.

Akcija je nastala po uzoru na sličnu u Sloveniji. Naša sugrađanka iz Novog Sada Vanja Petković, diplomirana ekološkinja, pokretač je ove akcije i tokom studija došla je na ideju da akciju pokrene po uzoru na onu u Sloveniji.

Akcija je pokrenuta u decembru 2012. godine. Prvo javno sortiranje čepova obavljeno je u maju 2014. godine u selu Pivnice na opštini Bačka Palanka. Čepovi su sortirani prema bojama i tada je prikupljeno oko 2,5 tona čepova.

Čepovi se skupljaju i u naseljima leve obale, tačnije u vrtićima i školama. Informacije o lokacijama gde se skupljaju čepovi možete videti na sledećoj stranici.

 

Do sada život je olakšan za četvoro dece

Skupljanje čepova je brzo donelo određene rezultate. Pomoć je stizala mališanima redom:

David Mernjik iz sela Pivnica, boluje od Lesch Nuhan E 791. Kupljen mu je neophodan školski sto prilagođen njegovom invaliditetu a koji mu pomaže da redovno dolazi na nastavu i nesmetano funkcioniše u okviru školskih aktivnosti.

Stefan Marinković iz Zmajeva, koji je prerastao svoja kolica uz pomoć tima stručnjaka kompanije „Karl Dic“ (Karl Dietz) sa kojom je ostvarena saradnja, zaključeno je da mu se može pomoći i preko fonda te mu je omogućena zamena kolica.

Dragan Krga ima dijagnozu paralize donjih ektremiteta. Svakodnevno ga deda vodi u školu na biciklu jer mu je onemogućeno da se kreće sam. Njemu je kupljen specijalni električni tricikl rađen po meri.

Nataša Minić iz Futoga boluje od cerebralne paralize. Kupovinom terapetskog tricikla omogućeno joj je da vežba svoje noge da budu čvršće kako bi stala na njih.

Čepom do osmeha - LOBI

 

Pomoć čeka još mnogo dece. Uključimo se svi!

Život je olakšan za ovo četvoro dece ali nažalost ima ih još dosta koja čekaju pomoć.

Devojčica Slađana Ugrica iz Koluta boluje od cerebralne paralize. Stala je na svoje nogice i šeta ali dosta nestabilno. Akcija će joj pomoći da joj noge budu još čvršće kupovinom terapetskog tricikla na kom će svakodnevno vežbati.

Šesto dete je Vuk Lojkovic iz Beograda, opština Rakovica. Postavljena dijagnoza je cerebralna paraliza (G80). U dogovoru sa roditeljima Vuku je potreban sto po meri da bi mogao na njemu da uči i jede kod kuće.

Mnogo ljudi i nekolicina kompanija uključila se u akciju a mi ovim putem želimo da je podržimo i pozovemo sve Vas da joj se priključite. Za ovakvu vrstu akcije niko nema izgovora. Nakon ispijanja pića umesto da bacite čep u kantu, odložite ga u posebnu kesu a kada se nakupe, priložite ih. Jako malo truda svakog od nas ovoj i mnogoj drugoj deci u budućnosti olakšaće život!

Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu ČEPOM DO OSMEHA.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ulegnuće na Zrenjaninskom putu zadaje muke vozačima-2015-01

    Ulegnuće na Zrenjaninskom putu zadaje muke vozačima

    Kinezi žele da grade novu luku pored Pupinovog mosta

    Kinezi žele da grade novu luku pored Pupinovog mosta