in

Kineski premijer otvara novi most Borča – Zemun

Kineski premijer otvara novi most Borča - Zemun - 28.11.2013.
Kineski premijer otvara novi most Borča - Zemun - 28.11.2013.

Premijer Dačić je učestvovao na Samitu premijera 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope i premijera Kine u Bukureštu, na kojem se razmatralo o kineskom program za ulaganje u te zemlje. Dačić je iskoristio priliku i pozvao kineskog primijera da poseti našu zemlju i otvori most Borča-Zemun.

Drugi po redu Samit premijera održan je u Bukureštu u kojem je naša zemlja uspela da prvuče kineske investicije i ostvari pozitivni efekat i otvori mogućnost za brojne regionalne projekte. Na Samitu je postignuta saglasnost Kine, Mađarske i Srbije da se radi na modernizaciji i rekonstrukciji pruge od Beograda do Budimpešte. Ali premijer je iskoristio priliku i pozvao kineskog premijera da uveliča otvaranje Kineskog mosta.

Most Borča - Zemun - Kineski most - Iz vazduha - 24.05.2013Izneo sam naš predlog da kineski premijer sledeće godine poseti Srbiju i otvori most Zemun–Borča, a kandidovali smo se i da treći samit bude održan u Beogradu. Odluku o mestu održavanja samita i formiranju Asocijacije za infrastrukturu o kojoj je govorio na sastanku sa premijerima, doneti sama Kina, jer se više zemalja za to kandidovalo”- rekao je Dačić.

Srbija je ovim samitom ostvarila pozitvni rezultat i ojačala strateško parnerstvo sa Kinom što dokazuje i činjenica da smo jedina zemlja u kojoj se kineski projekti i investicije mogu videti na delu.

Tomislav Nikolić na sastanku sa kineskom delegacijom CRCBDok Dačić pregovara u Bukureštu, Tomislav Nikolić u Beogradu se sastao sa delegacijom kompanije CRBC gde su pali dogovori o roku kao i dogovor da se infrastrukturni projekti u Srbiji moraju obavljati na osnovu koncesija, jer naša zemlja što se tiče kreditne zaduženosti u nezavidnom položaju.

Na sastanku je dogovoreno da radovi na Kineskom mostu i pristupnim saobraćajnicama budu završeni u roku. Predsednik je takođe istakao činjenicu da je upoznat sa problemima koji su nastali zbog srpskih partnera koji su praktično bio kočnica u nastavku radova. Ali problem je prevaziđen tako što je više podizvođača uvedeno u posao i da sada rade na rešenju problema eksproprijacije zemljišta.

Tomislav Nikolić je obećao da za srpske partnere, podizvođače radova biraće se najbolji ali ne pod političkim pritiskom da inostranai investitori biraju određene kompanije, politički bliske.

Situacija u našoj zemlji jeste teška ali i dalje predstavlja pogodno tlo za inostrana ulaganja što dokazuju brojna kineska partnerstva. Mnogo je zemalja koje čekaju na saradnju sa Kinom ali mi smo uspeli da ostvarimo strateško partnerstvo i privučemo kineske investicije.

Nadamo se da će most biti otvoren u predviđenom roku, uz prisustvo nas građana kao i srpskih ali i kineskih zvaničnika.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Humanitarna akcija: Raspevane zvezdice pevaju za decu iz Zvečanske - 27.11.2013

    Humanitarna akcija: Raspevane zvezdice pevaju za decu iz Zvečanske

    Ugrožena likvidnost PKB-a, dug deset milijardi dinara - 28.11.2013

    Ugrožena likvidnost PKB-a, dug deset milijardi dinara