Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Kineski premijer otvara novi most Borča - Zemun - 28.11.2013.

Kineski premijer otvara novi most Borča – Zemun

u Vesti od

Premijer Dačić je učestvovao na Samitu premijera 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope i premijera Kine u Bukureštu, na kojem se razmatralo o kineskom program za ulaganje u te zemlje. Dačić je iskoristio priliku i pozvao kineskog primijera da poseti našu zemlju i otvori most Borča-Zemun.

Drugi po redu Samit premijera održan je u Bukureštu u kojem je naša zemlja uspela da prvuče kineske investicije i ostvari pozitivni efekat i otvori mogućnost za brojne regionalne projekte. Na Samitu je postignuta saglasnost Kine, Mađarske i Srbije da se radi na modernizaciji i rekonstrukciji pruge od Beograda do Budimpešte. Ali premijer je iskoristio priliku i pozvao kineskog premijera da uveliča otvaranje Kineskog mosta.

Most Borča - Zemun - Kineski most - Iz vazduha - 24.05.2013Izneo sam naš predlog da kineski premijer sledeće godine poseti Srbiju i otvori most Zemun–Borča, a kandidovali smo se i da treći samit bude održan u Beogradu. Odluku o mestu održavanja samita i formiranju Asocijacije za infrastrukturu o kojoj je govorio na sastanku sa premijerima, doneti sama Kina, jer se više zemalja za to kandidovalo”- rekao je Dačić.

Zanimljivo:  Nema pedijatara u ambulantama leve obale, roditelji očajni

Srbija je ovim samitom ostvarila pozitvni rezultat i ojačala strateško parnerstvo sa Kinom što dokazuje i činjenica da smo jedina zemlja u kojoj se kineski projekti i investicije mogu videti na delu.

Tomislav Nikolić na sastanku sa kineskom delegacijom CRCBDok Dačić pregovara u Bukureštu, Tomislav Nikolić u Beogradu se sastao sa delegacijom kompanije CRBC gde su pali dogovori o roku kao i dogovor da se infrastrukturni projekti u Srbiji moraju obavljati na osnovu koncesija, jer naša zemlja što se tiče kreditne zaduženosti u nezavidnom položaju.

Na sastanku je dogovoreno da radovi na Kineskom mostu i pristupnim saobraćajnicama budu završeni u roku. Predsednik je takođe istakao činjenicu da je upoznat sa problemima koji su nastali zbog srpskih partnera koji su praktično bio kočnica u nastavku radova. Ali problem je prevaziđen tako što je više podizvođača uvedeno u posao i da sada rade na rešenju problema eksproprijacije zemljišta.

Zanimljivo:  Da li će i Huavej otvoriti razvojni centar u tehnološkom parku u Borči?

Tomislav Nikolić je obećao da za srpske partnere, podizvođače radova biraće se najbolji ali ne pod političkim pritiskom da inostranai investitori biraju određene kompanije, politički bliske.

Situacija u našoj zemlji jeste teška ali i dalje predstavlja pogodno tlo za inostrana ulaganja što dokazuju brojna kineska partnerstva. Mnogo je zemalja koje čekaju na saradnju sa Kinom ali mi smo uspeli da ostvarimo strateško partnerstvo i privučemo kineske investicije.

Nadamo se da će most biti otvoren u predviđenom roku, uz prisustvo nas građana kao i srpskih ali i kineskih zvaničnika.

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh