in

Kineski most Borča – Zemun kao za primer

Kineski most Borča - Zemun
Kineski most Borča - Zemun

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će do kraja oktobra 2014. godine biti završen most Borča – Zemun na Dunavu, kao i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometara koji grade kineska kompanija „Putevi i mostovi“ (CRBC) sa domaćim firmama.

Dačić je, nakon obilaska radova sa borčanske strane sa ministrom saobraćaja Milutinom Mrkonjićem i predsednikom Skupštine grada Aleksandrom Antićem, izjavio da je veoma zadovoljan dinamikom izgradnje mosta i da predstavnici ministarstva i grada posebno hvale kineske izvođače.

Istakao je da je to veoma značajan projekat za dalju saradnju sa kineskim partnerima na realizaciji infrastrukturnih projekata, kao i da su u tom smislu projekat izgradnje mosta Borča – Zemun i revitalizacija Termoelektrane „Kostolac“ pionirski projekti od kojih će zavisti dalje angažovanje kineskih kompanija u Srbiji.

CRBC se takođe interesuje i za učešće u izgradnji dela auto-puta prema Crnoj Gori.

Kineski most Borča – Zemun Radovi na mostu Zemun–Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine, od 30 planiranih stubova postavljeno je 24, postavljen je prvi deo kolovozne konstrukcije budućeg mosta i u vodi su izbetonirani glavni stubovi.

Prvi evropski ogranak kineske kompanije osnovan je u Beogradu radi izgradnje mosta između Zemuna i Borče u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućim saobraćajnicama koje će biti duge 21,5 kilometara.

Investicija je vredna 170 miliona evra, 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, a 15 odsto sredstava obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je 260 miliona dolara, a više od polovine tih sredstava pripašće domaćim firmama.

Rok otplate kredita Eksim banke je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje. Prema ugovoru, predviđeno je da domaće građevinske firme učestvuju u 45 odsto posla, kao i domaći proizvođači građevinskog materijala.

Most Borča – Zemun biće deo obilaznice oko Beograda i treba da poveže Zrenjaninski i Pančevački put, čime će se ostvariti i bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd.

Kinezi su se dokazali

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović potpisala je krajem decembra sa firmom CRBC predugovor za izgradnju dva auto-puta u Srbiji: Moravski koridor od Pojata do Preljine i auto-put Novi Sad–Ruma, u ukupnoj dužini oko 140 kilometara, a vrednost radova je 642 miliona evra.

Ekskluzivno samo za Vas, naše čitaoce, najnovije slike sa gradilišta
Kineski most Borča – Zemun Kineski most Borča – Zemun Kineski most Borča – Zemun

Kineski most Borča – Zemun Kineski most Borča – Zemun Kineski most Borča – Zemun

Kineski most Borča – Zemun Kineski most Borča – Zemun Kineski most Borča – Zemun

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Kutak sreće

    Kutak sreće

    Učenica OŠ Stevan Sremac

    Učenica OŠ Stevan Sremac priredila izložbu „Kraljevići sa Bernabeua“