in

Kazanova iz Krnjače: Bik Disko oplodio 150.000 krava!

Bik Disko iz Stočarsko-veterinarskog centra „Krnjača“ u Beogradu je dao 150.000 doza semena za oplodnju junica i jedini je živ bik u Srbiji koji je skoro toliko krava i oplodio.

Disko je težak tonu i po, te zbog težine ne može da naskače na krave jer bi ih povredio, pa za uzimanje doza semena služe i bikovi.

– Priplodni bikovi su velike životinje, prosečne težine od 1.100 do 1.200 kilograma, a Disko je malo teži i došao je do tonu i po. Upravo zbog toga ne skače na krave, jer je težak, već na bikove, i to dva do tri puta nedeljno – kaže dr Igor Prka, veterinar specijalista reprodukcije steriliteta i veštačkog osemenjivanja u Stočarsko-veterinarskom centru „Krnjača“.

Rukovanje takvim životinjama je rizično, bez obzira na to što su bikovi dobroćudni, međutim, svaki pogrešan potez i naglo plašenje može da utiče na njega i može da se završi fatalno po čoveka.

– Ispod bika je čovek koji je u poziciji da uzme seme. On koristi veštačku vaginu, koja se biku podmeće da ejakulira. Seme odnosimo u laboratotriju, gde se ispituje i razređuje i gde se prave doze za osemenjivanje – kaže dr Prka.

Mesta za promašaj nema, niti se tako nešto kod Diska dešava. Tim u Krnjači koji brine o njemu vodi računa i o atmosferi u prostriji u kojoj Disko „ostavlja svoje potomke”.

Okruženje mora biti poznato biku i prilikom uzimanja semena mora biti tišina kako ga nešto ne bi omelo. Pod ne sme da bude klizav kako bik ne bi pao na čoveka koji se nalazi ispod njega sa veštačkom vaginom.

– Ne radimo to sve da bismo biku udovoljavali, već zato što od svega navedenog zavisi kvalitet semena. Nije isto da li će posle jednog skoka dati 100 ili 1.000 doza, što se kod bikova dešava. On u proseku daje 300 do 400, ali se dešava i da da 1.000 doza po skoku. Upravo zbog toga vodimo računa o svemu što ga okružuje, jer mesta za greške nema – objašnjava dr Prka.

Disko ide na pedikir dva do tri puta godišnje i tada mu se sređuju kopita. Kako je reč o teškoj žiotinji, mora da ima zdrave noge. Vodi se računa i o njegovoj frizuri, pa ga s vremena na vreme i šišaju. Za ovog jedinstvenog bika se već dok je tele znalo da će biti vanserijska životinja.

Naime, on je bio genomski testiran, što je novina u stočarstvu. Na osnovu genetskih karakteristika se kod mladog bika prepoznaju njegovi kvaliteti.

– Disko je kao tele ukazivao na to da će imati vrhunski genetski materijal. Na osnovu poređenja njegovih gena s već proverenim i potvđenim najboljim bikovima iz Evrope i sveta, uvideli smo da ima te osobine, koje će verovatno preneti na potomke. Već je to i potvrđeno u praksi, jer su njegove ćerke na farmama počele sa laktacijama, koje su pokazale visoku mlečnost. Krave na svet lako donose telad, a na svoje potomke prenosi i dugovečnost – kaže dr Prka.

On, podrazumeva se, ima i vrhunsko poreklo, a Diskova majka Cinoba je jedna od najboljih austrijskih krava i prava je „fabrika bikova“. Bik je izložen na Novosadskom sajmu u okviru Poljoprivrednog sajma do petka.

Seme kazanove 400 dinara

Doza stočnog kazanove, koji ima na hiljade potomaka, košta oko 400 dinara. Kako je bik relativno mlad, ima sedam godina, od njega se očekuje još najmanje 150.000 doza semena, te je, kako kažu u Krnjači, o njegovoj vrednosti nemoguće pričati i ona se meri desetinama hiljada evra.

– On je za relativno mladog bika prodao veliki broj doza i od njega se još dosta očekuje, tako da je za nas značajniji nego što je njegova tržišna vrednost – zaključuje dr Prka.

Priplodni bikovi ne mogu da dožive godine kao obični bikovi i kako naskaču dva do tri puta nedeljno, kako veterinati kažu, „u proizvodnji” su do deset godina.

Izvor: Alo

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

„Balkanski skok prijateljstva“ na našem Lisičijim jarku

„Prolećna vašarijada“ u vrtiću „Ježurko“u Borči