in

Kakav hleb kupujemo i koliko su tačne deklaracije?

Pekara “Alimpije” snabdeva velike trgovinske lance, a njihovi proizvodi dostupni su i u mnogim radnjama na levoj obali Dunava. Zbog pokrenutog stečaja i blokade računa, dobavljači ove pekare sve češće odbijaju da isporučuju sirovine, zbog čega je ugrožen kvalitet njihovog hleba.

Zato se dešava da se sastojci ispisani na deklaraciji, ne nalaze u vekni proizvedenog hleba, čime se potrošači dovode u zabludu, odnosno kupuju hleb koji ne odgovara recepturi.

Tako bar tvrdi grupa radnika, ovog nekada pekarskog diva, a danas posrnule kompanije, navodeći da je dobar glas na kome je bila kompanija izgubljen i među potrošačima, ali i radnicima, koji već pet meseci ne primaju redovno platu.

Oni kažu da je razlog za ove poteškoće, pored pokrenutog stečajnog postupka, i blokada računa od 8. decembra.

Konac u vekni

Da se nešto čudno dešava ukazuju i sve češće prijave potrošača nadležnim inspekcijama.

Poslednja kontrola poljoprivredne inspekcije usledila je kada je pronađen konac u vekni hleba. I to ne samo u jednoj vekni, već u čitavoj seriji, što može da ukaže da je neko od zaposlenih to namerno uradio kako bi privukao pažnju inspekcije.

„U ovakvoj situaciji, radnici odlaze, posebno tehnolozi, dobavljači ne isporučuju sirovine, jer im se duguje, pa se prave instant proizvodi koji ne odgovaraju recepturi i deklaraciji. – tvrdi grupa radnika pekare “Alimpije”.

Falš „Lenkin hleb“

Početkom godine bila je i afera oko “lenkinog hleba”, proizvoda koji je poneo titulu pobednika na “Pekarijadi” 2016. sa jednim sastojcima, a nakon toga na policama se našao sa sasvim drugim.

Na nekim vrstama specijalnih proizvoda fali i više od polovine napisanih sastojaka, ali ko to može od potrošača da proveri“ – kažu zaposleni.

Tada je poljoprivredna inspekcija reagovala i utvrdila je da je pekara “Alimpije” zamesila “lenkin hleb” sa deset puta više sastojaka, od onih sa kojima je pobedila, što je suprotno zakonu.

Godinu dana pre ovog propusta, problema je bilo i sa crnim hlebom “rustik”. Tada je inspekcija utvrdila da sastojci ne odgovaraju ovoj kategoriji, odnosno da nije korišćeno samo brašno tipa 1100

Inspekcija: Kontrola u toku

Da problema ima sa kvalitetom hleba proizvedenog u pekari “Alimpije” indirektno nam je potvrdila i poljoprivredna inspekcija.

„Nedavno smo primili prijavu protiv pekare “Alimpije” jer se u njihovom proizvodu nalazilo strano telo, koje je podvedeno kao srednji rizik za potrošače. U toku je kontrola koja će uskoro biti završena. “ – kažu u Poljoprivrednoj inspekciji.

Inspektori su rekli i da je ova pekara bila kontrolisana i ranije, 8. februara 2017. godine zbog nepropisne deklaracije na jednom proizvodu. Tom prilikom izdato je rešenje o otklanjanju nepravilnosti.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Podela vaučera za besplatnu školu plivanja

    Neki sugrađani će danas biti bez vode, a neki bez struje