in

Izgradnja početkom 2020. godine: Danas „ćaskali“ i o industrijskom parku u Borči

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić primio je danas delegaciju Šangaja na čelu sa generalnim direktorom kancelarije savetnika Vlade grada Šangaja Đian Pingom u Starom dvoru, gde su razgovarali o velikim kineskim investicijama u našoj prestonici i produbljivanju kinesko–srpskih odnosa i saradnje.

Naravno glavna tema je bila izgradnja metroa u Beogradu, Kineskim turistima i drugim temama, a dotakli su se i teme oko srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Nedavno je nakon sastanka ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića se predstavnicima kompanije „China road and bridge corporation“ rečeno da izgradnja Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu trebalo bi da započne početkom sledeće godine.

Na tom sastanku je potvrđeno da sprovođenje radnji neophodnih za početak izgradnje Industrijskog parka teče po planu.

Trenutno je u toku izrada Master plana i da će Industrijski park u Beogradu biti projektovan po uzoru na najbolje i najmodernije industrijske parkove u Kini i svetu.

– Radi se o Industrijskom parku koji će se prostirati na 330 hektara zemljišta kod Pupinovog mosta u Borči, gradiće se u tri faze a ukupna investicija iznosi oko 300 miliona evra – rekao je ministar  i naveo da se očekuje se da će u parku biti „direktno otvoreno 10.000 novih radnih mesta a indirektno još 15.000“.

Industrijski park u Borči će biti centar inovacionog razvoja u ovom delu Evrope, sa brojnim inovacionim kompanijama, fakultetima, najmodernijim laboratorijama za istraživanja i razvoj, posebno u oblasti veštačke inteligencije i robotike, u čemu su Kinezi lideri u svetu.

Izgradnja ovog parka doprineti da mladi ostaju u Srbiji, kao i da se naša zemlja profiliše kao jedna od najatraktivnijih inovacionih i IT destinacija za inženjere iz inostranstva.

Ništa drugo ne možemo osim da čekamo, a narodna kaže „Ko čeka, taj i dočeka“.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Sledi hapšenje vandala koji su demolirali vrtić u Ovči

Obnova Pančevačkog mosta najranije 2024. godine