in

Izgradnja Pančevačkog mosta prikazana na izložbi „Stvaranje modernog Beograda“

Izložba „Stvaranje modernog Beograda: od 1815. do 1964. iz zbirke Muzeja grada Beograda“, čije su autorke msr Angelina Banković, viši kustos Muzeja grada Beograda, i dr Zlata Vuksanović-Macura, naučni saradnik Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU, otvorena je danas u Muzeju grada Beograda, u Resavskoj 40b.

Na izložbi biće predstavljen urbanistički i arhitektonski razvoj Beograda u periodu dugom 150 godina, tokom kojih se glavni grad transformisao iz pogranične orijentalne varoši u moderan evropski grad.

Posetioci će imati priliku da vide preko 400 originalnih eksponata iz Zbirke za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda – fotografije, crteže, projekte, planove, razglednice i arhivska dokumenta koji ilustruju raznovrsne fenomene iz istorije razvoja Beograda.

Muzej grada Beograda, Resavska 40b

Izložba je podeljena u tri hronološke celine

  • Prvu čini doba 19. veka, odnosno period od 1815. do 1914. godine, kada je Srbija postepeno osvojila nezavisnost i slobodu, a Beograd postao prestonica Kraljevine Srbije.
  • Sledeća celina obuhvata dve decenije između dva svetska rata, od 1918. do 1941. godine, u kojima se Beograd kao prestonica novoformirane Kraljevine Jugoslavije suočavao sa uspesima i kontrastima na putu ka evropeizaciji i modernizaciji.
  • U poslednjoj, trećoj celini, biće predstavljeno vreme obnove i izgradnje nakon Drugog svetskog rata, do 1964. godine, iz koje potiče hronološki najmlađa grupa materijala koja se čuva Zbirci.

Na kraju je prikazano kako je Beograd obnavljan posle Drugog svetskog rata i u kom pravcu se razvijala njegova arhitektura, kako se živelo i stanovalo, ali i kako su izgledali prvi radovi na izgradnji Novog Beograda.

Izložba „Stvaranje modernog Beograda: od 1815. do 1964. iz zbirke Muzeja grada Beograda“ trajaće do 02. juna.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Turski i kineski autobusi uskoro na ulicama Beograda

I u naselju Tovilište deca organizuju humanitarni Vaskršnji bazar