in ,

I pored ogromnog broja komaraca za sada bez virusa Zapadnog Nila

Zaprašivanje komaraca ove godine započelo je nešto kasnije, ali je i pored toga, prisutan mnogo veći broj ovih insekata.

Kako nadležni objašnjavaju, zbog odsustva padavina na zimu i proleće, mnoga staništa komaraca ostala su suva, a smena kiše, sunca i velike vlažnosti ovog leta stvara idealne uslove za komarce.
Nadležni takođe objašnjavaju da je zbog povećane količine padavina tokom juna došlo do povećanja brojnosti šumskih komaraca koji su se preklopili sa sezonom takozvanih kućnih komaraca.
Šumski komarci su agresivniji u odnosu na kućnog i njihov ubod je bolniji.

Za sada najviše komaraca ima duž leve obale Dunava na Paliluli, u naseljima Surčin i Zemun, a potom na Novom Beogradu.

Prema dosadašnjim analizama nije zabeleženo prisustvo virusa zapadnog Nila.

Iz Instituta Batut ističu da se simptomi bolesti javljaju za tri do 14 dana, a kod 80% inficiranih simptomi se ne javljaju.

Kod približno 20% njih simptomi podsećaju na grip, a naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod manje od jednog procenta dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

U nastavku su preporuke Batuta u cilju sprečavanja zarazom ovog virusa:

1.Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom

2.Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Odeća treba da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću

3.Izbegavanje područja poput šuma i močvara, i boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.

4.Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta

5.Isušivanjem izvora stajaće vode: najmanje jednom nedeljno isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki…

6.U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i suptropskom području, obavezno se pridržavati navedenih mera prevencije

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ministar prosvete o nastavi od septembra

Trasa linije 85 izmenjena do kraja jula, zbog radova na Novom Beogradu