in

HUMANOST NA DELU! Pančevci dronom dostavili lekove na Belu Stenu

Možete li da zamislite život na -30 stepeni, okruženi ledom, bez struje, pijaće vode, hrane i lekova? Koliko god vam bilo nezamislivo i daleko, tako živi desetak zaljubljenika u prirodu poslednjih dana na samo 10 kilometara od centra Beograd i Pančeva!

Otkad je led okovao Dunav, stanovnici na adi „Čakljanac“ poznatijoj kao Bela stena odsečeni su od sveta.

Tri januraska dana preživeli su na debelom minusu, a njihov sujbektivni osećaj im je govorio da je temperatura čak -50 stepeni.

Pripremljeni na ovakve vremenske (ne)prilike, stanovnici su unapred obezbedili zalihe ogreva, hrana im je dopremljena helikopterom, ali su im nedostajali lekovi.

Iako ovo naselje broji oko 250 vikendica koje su u letnjem periodu pune, u ovo vreme na desnoj obali Dunava živi svega 12 ljudi starosti između 40 i 75 godina koji nisu zaboravljeni od svojih prijatelja.

Naime, Pančevci Nikola Stoilković i Milan Kostić danas su dronom prebacili lekove neophodne za redovnu medicinsku terapiju starijih stanovnika Bele stane.

Dok se dron približavao ostrvu, stanovicni puni nade pratili su njegovu putanju. Kada je kesa sa lekovima dospela u njihove ruke, radost sa obe strane nije izostala. Inače, ovo nije prvi put da su meštani okovani ledom.

– Jedne zime Dunav je toliko zaledio da se nije mogla preći reka, tako da su morali helikopterom da nam dostavljaju hranu i vodu. Na kraju sam pešice prelazio preko, kako bih kupio cigarete – ispričao je pre nekoliko meseci za portal Južni Banat Branko, jedan od stanovnika Bele Stene.

Pogledajte u videu kako je to izgledalo:

Izvor: JuzniBanat.rs

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

„Lav“ od danas u bioskopima

Milan iz Krnjače prvi stigao od Časnog krsta na Savi