in

HUMANOST NA DELU: Ivan iz Borče sam pomaže beskućnicima

Ivan iz Borče sam pomaže beskućnicima jer ne želi da okreće glavu - 2015
Ivan iz Borče sam pomaže beskućnicima jer ne želi da okreće glavu - 2015

Ivan Stanimirović iz Borče ima samo 26 godina ali je odlučio da ne želi da sedi skrštenih ruku i gleda kako se beskućnici muče da na hladnim ulicama grada preguraju još jednu zimu. Pre dve nedelje ušao je u autobus a nakon susreta sa jednim starcem iz prevoza izašao znajući svoj put.

Ivan je za samo dve nedelje uspeo da prikupi veliku količinu garderobe i nešto novca koji će dati ljudima koji nemaju topli krov nad glavom. Sve je počelo u jednom prevozu.

„Bio sam u autobusu na putu do posla kada sam video deku beskućnika kako stoji. Loše je izgledao i to me je baš pogodilo. Prišao sam mu i dao mu hranu. Onda sam video da mu je kapa pocepana a tih dana je baš bilo hladno. Dao sam mu svoju kapu i šal“, priča Ivan i dodaje da je nakon toga danima razmišljao kako „o ljudima koji žive na ulici niko ne mari.

Prepušteni su sami sebi. Morao sam da uradim nešto. Stari su i sami. Pa šta fali da i oni sad imaju nekoga da im pomogne“, kaže Ivan.

Odmah nakon toga preko Fejsbuka je počeo da apeluje na prijatelje i Beograđane da izdvoje nešto stare garderobe ili novca za beskućnike. A on će da uradi sve ostalo.

„Svakog dana mi se javlja mnogo ljudi. Od toga svega 30 odsto njih zaista i da nešto od stvari a tek njih par je dalo novac za kupovinu higijene a damo beskućnicima na ruke koji dinar“, priča Ivan koji inače radi u GSP-u i studira Fakultet za trgovinu i bankarstvo.

Ivan iz Borče sam pomaže beskućnicima jer ne želi da okreće glavu - 2015
Za samo 14 dana naš Borčanin je uspeo da sakupi nekoliko jakni, dosta farmerki, dukserica i majica, i sve ih čuva u svojoj spavaćoj sobi.

„Ne mogu da uđem u svoju sobu od stvari koje su na sve strane. Najveći problem mi je što po sve stvari idem sam. Sednem u kola i obilazim ljude koji su me zvali“, kaže Ivan.

Za koji dan Ivan će većinu stvari odneti u Prihvatilište u Kumodraškoj gde su zaposleni bili potpuno iznenađeni njegovim trudom.

„Većinu ću dati prihvatilištu ali deo stvari ću lično dati beskućnicima koje nađem na ulici. Oni imaju štekove po gradu, voleo bih da ih sve pronađem, a onda ću sve da im odnesem. Sestra će napraviti i dosta hrane pa ću im sve odneti odjednom. Nadam se da će im bar malo značiti“, kaže Ivan.

Ivan iz Borče sam pomaže beskućnicima jer ne želi da okreće glavu - 2015
Ivan poziva sve ljude dobre volje da ako imaju nešto od garderobe a nije im više potrebno – jakne, farmerke, dukserice, džemperi, majice, čarape ili nešto od obuće, mogu mu se javiti na broj telefona 060/088-8535, na mejl tramvajzurka@gmail.com ili preko Fejsbuk profila. Svaka pomoć je dobro došla!

Izvor:24sata Foto:Vladimir Živojinović

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Nove kamere za vozila gradskog prevoza , kontola ili bezbednost-20.1.2015.

    Nove kamere za vozila gradskog prevoza!

    Sutra bez struje pojedine ulice u Borči i Krnjači-2014

    Isključenja struje u Krnjači i Borči za naredna dva dana