in

Humanitarno fudbalsko druženje za pomoć Bogdanu i Pavlu iz Glogonjskog Rita

U naselju Glogonjski Rit žive Bogdan i Pavle Marjanović, veseli dečaci od 12 i 4 godine, koje vole društvo, ali su nepokretni, jer boluju od retke i teške nasledne bolesti – Lesch Nyhan sindroma. 

Lesch-Nyhan sindrom je teška, retka, nasledna bolest, koja nastaje mutacijom HPRT gena. Oboleli nemaju kontrolu nad mišićima, a ipak puno nevoljnih pokreta, ne mogu da drže svoje telo, veoma često kamenje u bubrezima.

Starijem Bogdanu prva dijagnoza je bila cerebralna paraliza, a tek sa 6 godina zbog petodnevnog mokrenja krvi i jako slabog rada bubrega mu je dijagnostikovan Lesch Nyhan sindrom.

Od tada redovno pije terapiju za bubrege i snižavanje mokraćne kiseline. Sada ima hronično oboljenje bubrega i njihovu smanjenu funkciju.

Najmlađi od tri brata, Pavle ima istu dijagnozu kao Bogdan. Od svog četvrtog meseca prima istu terapiju kao i njegov brat, ali pregledom je utvrđeno da i njemu bubrezi obolevaju.

Hrabrim dečacima su neophodni odlasci na hipoterapije, terapije, kod defektologa kao i logopeda, kupovinu medikamenata.

Sugrađani sa leve obale odlučili su da organizuju humanitarno sportsko fudbalsko druženje, kako bi pomogli porodici Marjanović u svemu što je potrebno za Bogdana i Pavla.

Ovo humanitarno sportsko druženje će se održati u subotu 09. novembra od 14.00 časova, na fudbalskom terenu FK Crvenka.

Kako kaže inicijator i organizator ove akcije, naš sugrađanin Bojan Mijatović, podršku u organizaciji pružio je i RTS čija će ekipa odigrati glavnu humanitarnu utakmicu sa veteranima FK Crvenka.

Osim glavne humanitarne utakmice, u planu je da se odigra i utakmica juniorskih ekipa, dok će sve druge prijavljene ekipe imati priliku da se pojave na terenu i pomognu u sakupljanju sredstava za Bogdana i Pavla.

Svi sugrađani i ekipe, koji su zainteresovani da pomognu ovu humanu akciju, mogu se javiti organizatoru na broj telefona 064/0809-889.

Napominjemo da Humanitarna fondacija BUDI HUMAN prikuplja novčana sredstva za Bogdana i Pavla.

 • Slanjem SMS poruke: Upišimo 373 i pošaljimo SMS na 3030
 • Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human373 i pošaljimo SMS na 455
 • Uplatom na dinarski račun: 160-483428-39
 • Uplatom na devizni račun: 00-540-0002294.5
  IBAN: RS35160005400002294535
  SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

  JKP „Gradska čistoća“ poziva mališane na Dan otvorenih vrata

  Sugrađani do 10. novembra mogu da daju predloge za raspodelu gradskog budžeta