in

„Gradska čistoća“ predlaže da se kontejneri zaključavaju

Slika prepunjenih kontejnera, koja je inače česta u naseljima na levoj obali, u blizini stambenih zgrada mogla da bude donekle izmenjena i poboljšana.

Grad ima u planu da u budućnosti uvede sistem zaključavanja kontejnera. Na ovaj način stanari ne bi dolazili u situaciju da im se donosi smeće iz obližnjih lokala, pa da oni nemaju gde da ga bacaju.

Svaka posuda za odlaganje smeća bila bi u vlasništvu određene zgrade, kao i ključevi od kontejnera. Stanari bi imali ključeve i otključavali bi, a potom zaključavali kontejnere prilikom bacanja smeća. Na taj način biće onoliko kontejnera koliko je potrebno za zgradu, a neće se puniti smećem iz kafića, restorana i prodavnica.

Kada se transformiše „Gradska čistoća“, nadležni operater će sklapati ugovor sa ugostiteljima i njima će odnositi smeće po pozivu u toku dana. Tako oni više neće morati da se snalaze i smeće odnose u kontejnere stanara.

Profesionalni upravnici zgrada ovo smatraju dobrom idejom, ali postavlja se pitanje koliko je ovo zapravo izvodljivo. Kako kažu, treba kultura i svest građana da se promene. Zamisao je komplikovana jer svaki stanar treba da ima ključ. Kada neko od stanara zaboravi ključ, on ostavi ispred zgrade kesu. 

U naseljima na levoj obali u kojima umesto zgrada preovladavaju privatne kuće, dobre rezultate je dao sistem u kome svaka kuća ima svoju kantu. Kada je uveden ovaj sistem, uklonjeni su kontejneri. Time je drastično smanjena količina otpada i smeća koja završi na ulici oko kontejnera, koji su često bili prepuni.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

  1. Lepo je što svaka kuća ima svoju kantu za odlaganje smeća. I koju plaća uz račun Infostana. Ali, to nije rešenje za problem velike količine bačenog smeća po čitavom kraju, jer nemate dostupne kante na ulici! Ne možete očekivati da se smeće ne baca na ulici, pored kanala,pored crkve, na ulicama, ako nema kanti, jer svako svoju ljubomorno čuva u svom dvorištu…Još će se i kontejneri zaključavati, svašta!

Novi predlog zakona, ko se ne odazove na preventivni pregled plaća deo lečenja

Film „Drugarčina“ u petak stiže u domaće bioskope