Građanima uplaćeno 600 dinara na ime dividende
Građanima uplaćeno 600 dinara na ime dividende

Građanima uplaćeno 600 dinara na ime dividende. Stižu nove akcije!

u Vesti

Građanima koji su dobili besplatne akcije, na račune u ovoj godini je uplaćeno 600 dinara na ime dividende, a NIS će uskoro uplatiti i novih 340 dinara.

Svim građanima akcionarima na račun je leglo novih 600 dinara koji predstavljaju dividendu, a uskoro se očekuje i novi iznos na računu.

Telekom je na ime dividende u februaru ove godine akcionarima uplatio po 250 dinara. Na njihove račune u Poštanskoj štedionici prethodno je uplaćeno po 322 dinara od NIS i 18 dinara od Aerodroma „Nikola Tesla“.

Građani koji su 2010. godine dobili po pet besplatnih akcija NIS-a uskoro će dobiti i 340 dinara od NIS-a. Kompanija će za dividendu ukupno isplatiti 13,1 milijardu dinara, što je 25 odsto od njene prošlogodišnje dobiti.

„Postupak za isplatu ćemo pokrenuti nakon skupštine akcionara NIS-a, a datum isplate će biti naknadno određen”, kažu u NIS-u.

Akcije ove kompanije su se pokazale najisplativije, kažu brokeri, te ih investitori najviše kupuju na berzi. Deonice NIS-a su potencijal već pokazale.

„Po izlasku na berzu 2010, akcija je vredela 505 dinara. Za nepune četiri godine njena cena je skočila za 86,1 odsto – na oko 940 dinara. Prošle godine deonica je zabeležila rast od 26 procenata”, ističe Miroslav Radaković, glavni broker u „Sinteza invest grupi“.

Šta smo dobili, a šta ćemo dobiti?

Podela besplatnih akcija počela je 6. januara 2010. godine, a oko 4,8 miliona građana Srbije imalo je pravo na besplatne akcije javnih preduzeća.

Građanima uplaćeno 600 dinara na ime dividende

Građanima je obećano ukupno po hiljadu evra, a te godine delilo se 1.700 dinara što je dovelo do velikog razočarenja.

Analitičari smatraju da je cela priča o hiljadu evra i besplatnim akcijama lansirana pred izbore, i ona je i odigrala ulogu.

Pogledajte šta smo dobili:
– 1.700 dinara od Akcionarskog fonda,
– 4.400 dinara vredelo je pet akcija NIS-a ove nedelje i
– 600 dinara vredela je akcija Aerodroma ove nedelje.

A šta ćemo dobiti:
– 100 evra od akcija Elektroprivrede Srbije (procena),
– 70 evra od akcija Telekoma i
– 3.850 dinara iz Akcionarskog fonda

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.