in

Građanima uplaćeno 600 dinara na ime dividende. Stižu nove akcije!

Građanima uplaćeno 600 dinara na ime dividende
Građanima uplaćeno 600 dinara na ime dividende

Građanima koji su dobili besplatne akcije, na račune u ovoj godini je uplaćeno 600 dinara na ime dividende, a NIS će uskoro uplatiti i novih 340 dinara.

Svim građanima akcionarima na račun je leglo novih 600 dinara koji predstavljaju dividendu, a uskoro se očekuje i novi iznos na računu.

Telekom je na ime dividende u februaru ove godine akcionarima uplatio po 250 dinara. Na njihove račune u Poštanskoj štedionici prethodno je uplaćeno po 322 dinara od NIS i 18 dinara od Aerodroma „Nikola Tesla“.

Građani koji su 2010. godine dobili po pet besplatnih akcija NIS-a uskoro će dobiti i 340 dinara od NIS-a. Kompanija će za dividendu ukupno isplatiti 13,1 milijardu dinara, što je 25 odsto od njene prošlogodišnje dobiti.

„Postupak za isplatu ćemo pokrenuti nakon skupštine akcionara NIS-a, a datum isplate će biti naknadno određen”, kažu u NIS-u.

Akcije ove kompanije su se pokazale najisplativije, kažu brokeri, te ih investitori najviše kupuju na berzi. Deonice NIS-a su potencijal već pokazale.

„Po izlasku na berzu 2010, akcija je vredela 505 dinara. Za nepune četiri godine njena cena je skočila za 86,1 odsto – na oko 940 dinara. Prošle godine deonica je zabeležila rast od 26 procenata”, ističe Miroslav Radaković, glavni broker u „Sinteza invest grupi“.

Šta smo dobili, a šta ćemo dobiti?

Podela besplatnih akcija počela je 6. januara 2010. godine, a oko 4,8 miliona građana Srbije imalo je pravo na besplatne akcije javnih preduzeća.

Građanima uplaćeno 600 dinara na ime dividende

Građanima je obećano ukupno po hiljadu evra, a te godine delilo se 1.700 dinara što je dovelo do velikog razočarenja.

Analitičari smatraju da je cela priča o hiljadu evra i besplatnim akcijama lansirana pred izbore, i ona je i odigrala ulogu.

Pogledajte šta smo dobili:
– 1.700 dinara od Akcionarskog fonda,
– 4.400 dinara vredelo je pet akcija NIS-a ove nedelje i
– 600 dinara vredela je akcija Aerodroma ove nedelje.

A šta ćemo dobiti:
– 100 evra od akcija Elektroprivrede Srbije (procena),
– 70 evra od akcija Telekoma i
– 3.850 dinara iz Akcionarskog fonda

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kineski autobus neće osetiti beogradski asfalt ni prevoziti putnike!

Kineski autobus na baterije neće prevoziti Beograđane!

Zabrana kretanja pojedinih vozila na Zrenjaninskom putu!