in

Grad uvodi novu taksu za održavanje deponije u Vinči

Grad Beograd uvešće novu taksu za tretman otpada kojom bi se indirektno finansirala gradnja nove deponije u Vinči, a zatim i prerada otpada u ovom postrojenju.

„Uplate Grada Beograda novoosnovanoj firmi, čiji su vlasnici “Suez” i “Itoču”, biće značajno finansirane iz nove, namenske takse za upravljanje otpadom, dok su cene električne i toplotne energije proizvedene u postrojenju za dobijanje energije iz otpada garantovane dugoročnim sporazumima sa EPS i gradskom kompanijom za grejanje“ – izjavio je Filip Tijel, direktor kompanije “Suez” u Srbiji.

Konzorcijum firmi “Suez” i “Itoču” i Grad Beograd zaključili su 29. septembra javno-privatno partnerstvo na 25 godina za sanaciju deponije “Vinča”, kao i za finansiranje, izgradnju i dugoročno upravljanje savremenim objektima za upravljanje otpadom, piše portal “Balkan Green Energy News”.

Izgradnja novog postorojenja očekuje se 2021. godine. – rekao je Tijel

Beograđani od 2015. godine već plaćaju “naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine”, a da će biti uvedena nova taksa potvrđeno je i iz Grada Beograda.

U ovom momentu korisnici plaćaju cenu samo za odvoženje komunalnog otpada, a ne i njegov tretman, obzirom da se tretman komunalnog otpada još uvek ne vrši. Imajući u vidu da je grad Beograd zaključio ugovor o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada, privatni partner je dužan da vrši tretman komunalnog otpada.

Po otpočinjanju vršenja tretmana otpada, planirano je da se vrši i plaćanje te vrste usluge upravljanja komunalnim otpadom. – poručuju iz Gradske uprave.

Prema tome, spremite se za dodatna plaćanja.

(Izvor: Blic, Foto: Blic, Kurir)

 

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Nema gripa, ali nas sve više muče virusne infekcije

    Započeto čišćenje kanala i akcija „Očistimo kanale na levoj obali Dunava“