in

Facebook prevara: sa vašeg profila do novca vaših prijatelja

Beograđanka A.S. postala je meta sajber napada. Krajnji cilj ovog napada bili su njeni prijatelji. Za samo dva dana više od 15 njenih poznanika i poslovnih saradnika postali su žrtve prevare koja hara Srbijom.

Počelo je u utorak, kada je neko uspeo da se prijavi na njen Facebook profil. Odmah je pozvala prijatelja koji se bolje razume u internet tehnologije. U sredu ujutru je pratila uputstvo na Fejsbuku i povratila nalog. Ipak, iste večeri stiglo je obaveštenje da neko ponovo pokušava da se prijavi na njen profil.

Ovoga puta su uspeli, promenili šifru i ja  više nisam imala pristup sopstvenom profilu. Mogla sam samo da čekam.

Čim se probudila, dočekale su je SMS poruke njenih prijatelja. Pitali su je da li je sve u redu i rekli da neko pokušava da ih kontaktira sa njenog profila. Shvatila je, da joj je osim Fejsbuka, hakovan i službeni e-mejl.

Beograđanka, koja radi u zdravstvu, je znala da na poslovnom mejlu ima podatke pacijenata. Više nije smela da čeka i odmah je blokirala nalog!

Prijatelji su uskoro počeli da joj šalju slike razgovora koje je neko u njeno ime vodio na Fajsbuk profilu. Prevaranti su uložili vreme da zaista „zvuče“ kao ona. Čak su ulazili u širu priču sa ljudima, a onda su im tražili da im na određeni račun pošalju deset evra ili podatke svoje platne kartice.

Čim je saznala da u njeno ime pokušavaju da iznude novac, počela je da poziva i upozorava sve ljude iz svog okruženja. Ipak, prevara je već uveliko odmakla.

Prijatelj je „razgovarao“ sa njima dok ga nisu ubedili da sam to ja. Dao im je podatke sa kartice. Za dva minuta su mu preko interneta skinuli 22.000 dinara.

Ova sugrađanka pokupila je sve dokaze i otišla u policiju, koja je pokrenula istragu. Posle tri dana pisanja Fejsbuku i slanja ličnih dokumenata, u nedelju su joj konačno vratili pristup profilu.

Prepiska na Facebook nalogu

Pristupila je nalogu i šokirala se kada je shvatila da je čak 15 njenih poznanika poslalo podatke sa kartice. Sve te ljude pozvala je i obavestila, da odmah blokiraju svoje kartice. Među tim ljudima su i poslovni saradnici, pa je cela situacija jako neprijatna.

Sugrađanima preporučujemo da u ovakvim situacijama odmah obaveste policiju. ali i da kontaktiraju Facebook kako bi njihovi nalozi bili hitno povraćeni. 

Foto: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Od danas besplatno razgledanje Beograda tramvajem

    Uskoro u bioskopima novi „Tomb Raider“ i nova Lara Kroft