in

Evo šta sve roditelje i đake može da očekuje od septembra

Letnji raspust odmiče polako ali sigurno, a zbog epidemiološke situacije koja nije povoljna, roditelji i đaci strepe šta ih očekuje u septembru i kako će nastava biti organizovana.

Odluka još uvek nije doneta, ali nadležni u Ministarstvu prosvete spremili su se za nekoliko scenarija koji su mogući, u zavisnosti od situacije.

Da bi se đaci vratili u škole i da bi se nastava odvijala kao i pre korone, neophodno je da drastično opadne broj obolelih i da se popravi epidemiološka situacija u celoj Srbiji.

Čak i ako se dogodi da se epidemiološka situacija popravi i da se đaci vrate u svoje klupe, maske će najverovatnije biti obavezne

Postoji mogućnost i da se nastava delimično obavlja u školama, a delimično na daljinu. 

Po ovom sistemu đaci bi dve nedelje pratili nastavu od kuće, a zatim dve nedelje odlazili u školu radi odgovaranja, testova, vežbi i konsultacija.

Njihov boravak u školi podrazumevao bi daleko manje grupe đaka u učionicama, poštovanje distance, po jedan đak bi sedeo u klupi i maske bi bile obavezne.

Ovaj sistem prethodno je najavljivao ministar prosvete Mladen Šarčević, kao moguće rešenje ukoliko epidemija bude slabila.

Ipak, ako do jeseni pandemija virusa COVID 19 ne bude slabila, nastava će morati da se nastavi na daljinu, kao što je bio slučaj prethodne školske godine.

Ministarstvo prosvete spremno je i za ovaj scenario, a nastavnici su tokom leta nastavili sa spremanjem video materijala za ovu vrstu školovanja.

Do sada se najveći problem ovog načina održavanja nastave bilo realno ocenjivanje i testiranje znanja.

Odluka na ovu temu može se očekivati u drugoj polovini avgusta obzirom da zavisi od epidemiološke situacije.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Beograd i dalje najveće žarište, na Paliluli aktivne četiri kovid ambulante

    Treća rata poreza na imovinu stigla na naplatu, a rešenja još čekamo