Enterovirusi praćeni visokom temperaturom uplašili roditelje

u Društvo

Pedijatri u prestonici poslednjih dana i nedelja imaju više posla zbog, kako kažu, “uobičajenih letnjih problema” iskazanih u obliku – enterovirusa.

Imali smo oko 200 pregleda, najviše zbog enterovirusa koji su karakteristični za ove letnje mesece. Glavni simptomi su visoka temperatura, osipi, problemi sa organima za disanje i varenje – istakla je za RTS, doktorka Nevena Jovičić iz Tiršove.

Kako dodaje, mališani zbog ovih virusa mogu imati i temperaturu do 40 stepeni. Dolaze i sa gušoboljom, prolivom, povraćanjem, objašnjava doktorka uz napomenu da je ovo ponajviše rezultat boravka na kupalištima, bilo da je reč o bazenima ili gradskim plažama.

Što se osipa tiče, on može poprilično da uplaši roditelje, pošto često liči na rubeolu ili morbile, posebno ako je praćen visokom temperaturom. Zato je odlazak kod lekara – obavezan.

Glavna odbrana od enterovirusa je higijena. Kako lična, koja se ogleda u pranju ruku i tuširanju pre i posle ulaska u vodu na bazenima i plažama, tako i u dobrom pranju voća i povrća.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Društvo

Idi na VRH