in

Duž Pančevačkog puta u kućama voda i otpad do kolena

Tridesetak domaćinstava u duž Pančevačkog puta, na obodu opštine Palilula, poplavljeno je već desetak dana! Problem je nastao zbog visokih podzemnih voda i neodržavanja mreže kanala.

U pojedinim kućama nivo vode narastao je 70 centimetara i stvorio velike probleme stanovnicima ovog dela prestonice.

Kako, za „Novosti“, ističe Milan Stošić, jedan od žitelja ovog naselja, čija se kuća našla pod vodom, poplavljeno je bilo osam hektara površine.

– U ovoj kući su živeli moji roditelji. Voda je do nas došla 14. juna, dok je u ostale kuće počela da prodire ranije, 10. juna – ogorčeno priča Milan. – Sada tek treba da se uradi deratizacija i da se sanira pričinjena šteta, koja nije mala.

Najgore u ovoj poplavi je što su se izlile fekalije, i to po njivama, lokalnim putevima i kućama. Posebno je situaciju pogoršala blizina pančevačkog vodovoda, čija fabrika je nedaleko od poplavljenih kuća.

– Oni dnevno ispiraju od tri do pet slojeva filtera koji su izuzetno veliki – ističe Stošić. – Za ispiranje svakog filtera potrebno je od 100 do 150 kubika vode.

Zbog ugroženosti kvaliteta dragocene tečnosti, nekoliko bunara je moralo da se zatvori, ali, problema sa pijaćom vodom nije bilo.

Vodoprivredno preduzeće „Sibnica“, koje je zaduženo za održavanje kanala u ovom delu grada je, kako kaže sagovornik Novosti, tek pre nekoliko dana počelo da ih čisti. Oni su bili zatrpani raznim komunalnim smećem, gvožđem, biljkama, tako da su gotovo neprohodni.

– Do ovog trenutka mesto je samo jednom bilo poplavljeno, i to za vreme katastrofalnog nevremena 2014. godine. Od 1995. godine, od kada imam kuću ovde, niko se nije setio da očisti kanal, zbog čijeg je zapušenja sada i nastao ovaj veliki problem – priča Stošić.

Podovi u poplavljenim kućama su uništeni, nameštaj je pretrpeo velika oštećenja, a smrad koji se oseća je nesnosan. Uslovi su nemogući za život, pa se tako petnaestak domaćinstava iselilo. Oni koji nisu imali gde da se sklone, ostali su u svojim domovima.

Glavna ulica kroz naselje, koja nije asfaltirana, već je samo nasuta šljunkom, takođe je oštećena usled neočekivanih poplava. Kako kažu žitelji ovog dela Palilule, automobilom je bilo nemoguće proći do pre nekoliko dana, pa tako veliki broj njih nije mogao da dođe do poplavljenih kuća.

Nadamo se da će nakon ove priče nadležni u opštini i gradu, kao i komunalne službe reagovati pravovremeno, tačnije pre nego što nastane šteta da čiste i održavaju kanale. Takođe, i građani da manje bacaju smeće i ne sprovode kanalizaciju u kanale, kako ne bi svi plivali u fekalijama.

Izvor/Foto: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zakucao u kamion na obilaznici i poginuo na licu mesta (FOTO)

POTOP NA LEVOJ OBALI: Ulice, automobili, dvorišta i kuće pod vodom! (FOTO)