in

Dupliran broj predškolaca i đaka obolelih od šuge, roditelji zabrinuti

Poslednjih dana pojedinim beogradskim školama i vrtićima proširila se vest da su sve češći slučajevi obolevanja dece od šuge, što je ozbiljno zabrinulo mame i tate.

Pravu malu paniku izazvala je statistika koja navodi da je broj obolelih od “bolesti prljavih ruku” u novembru skoro je udvostručen u odnosu na prethodni mesec.

U oktobru je u Beogradu bilo 86 slučajeva šuge, dok je u novembru taj broj iznosio 153. Ali, kako objašnjavaju iz GZZJZ, takav skok je normalan jer u zimskom periodu ljudi više borave u kolektivima.

Šuga je parazitarna infekcija kože koja se prenosi direktnim kontaktom ili preko garderobe, posteljine, rublja, a zimi kada se manje tuširamo i presvlačimo to pogoduje širenju infekcije – rekla je dr Ivana Begović Lazarević iz GZZJZ 

Kako je istakla, kod ove infektivne bolesti najvažnija je higijena, a bolest se može preneti vrlo lako i bez direktnog dodira već, na primer, u kontaktu sa tkaninama koje je koristila inficirana osoba.

Tegobe su pretežno svrab koji se javlja kada osoba legne sa promenama kao što su vezikule i bubuljice koje se češanjem pretvaraju u kraste. Kada osetite svrab, naročito noću – tada se treba javiti lekaru. Promene su obično lokalizovane na prostoru između prstiju, prednjoj strani ručnog zgloba, donjem delu stomaka…

Kako ističe doktorka Ivana Begović Lazarević, najbitnije je izolovati zaraženu osobu iz kolektiva.

Terapija podrazumeva sumporne preparate koji treba da se primenjuju sedam dana. A nakon toga treba iskuvati sav veš i posteljinu koje je osoba koristila pre početka tretmana.

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu su istakli da pojedinačnih slučajeva ima tokom cele godine, ali da ni u jednoj školi ili vrtiću nije bilo nikakvih vanrednih dešavanja.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Danas je Sveti Nikola čudotvorac, najčešća slava kod Srba

Sutra se otvara besplatno klizalište na Trgu republike