in

DOČEKALI SMO: Zaprašivanje komaraca iz aviona!

Zaprašivanje komaraca iz aviona - Borča - 02-03 avgust 2013

Zbog opasnih virusa među komarcima Zavod za biocide odlučio je da upotrebi staru i „zabranjenu“ metodu zaprašivanja komaraca – avionima iz vazduha.

Zavod za biocide prošlog leta poslušao je preporuku Evropske unije da se suzbijanje komaraca ne vrši iz aviona, jer je ovakav način uništavanja insekata opasan po životnu sredinu.

Ipak, kako kažu iz ove ustanove, ove godine, zbog opasnosti od virusa Zapadnog Nila i bolesti kvrgave kože kod goveda, zaprašivanje iz vazduha je jedino rešenje.

Naredno prskanje iz aviona je planirano za utorak od 18 časova na Paliluli, u Grockoj, Čukarici i u Obrenovcu, ukoliko vremenske prilike budu dozvolile.

– Brojnost komaraca je ove sezone pod kontrolom, ali imajući u vidu potencijalne opasnosti, nekada je neizbežno – kaže Branislav Pešić iz Zavoda za biocide.

– Ne zaprašuje se u gradskoj sredini, već u priobalju. Na opštinama koje su u planu za naredno prskanje, iz aviona će biti tretirani potezi pored reka.

Za zaprašivanje se koriste jednomotorni avioni kojima je zabranjeno letenje iznad naselja, više o tome možete pročitati „Zašto nema zaprašivanja iz aviona„.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    PKB uprkos tranziciji, proizvodi i obezbeđuje plate

    Pogledajte kako izgleda nova okretnica 96-ice u Bloku 20