in

Divlje orhideje na levoj obali Beograda uskoro pod zaštitom

Divlje orhideje na levoj obali Beograda uskoro pod zaštitom
Divlje orhideje na levoj obali Beograda uskoro pod zaštitom

U blizini Zrenjaninskog puta, kod Velikog Blata, rastu dve prelepe vrste divljih orhideja – barski veliki kaćunak (Orchis palustris) i barska kaluždarka (Epipactis palustris). Pošto je dotično mesto jedino stanište, Zavod za zaštitu prirode je odlučio da do kraja godine Veliko Blato postane zaštićeno prirodno dobro grada, Beograda.

Jedino stanište za navedene divlje orhideje, Veliko Blato, trebalo bi da postane zaštićeno dobro našeg grada. Iako su orhideje zaštićene vrste, ugrožene su divljom deponijom, šutom, krupnim otpadom (zemljom sa građevina) i drugim otpadima koji se svakodnevno istovaraju na stanište biljaka.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode po izlasku na teren utvrdili su da će deponija proširiti i ukoliko se ne preduzmu restriktivne mere, stanište i biljke će nestati a opština Palilula izgubiti još jedno prirodno bogatstvo.

„Ove godine smo obišli Veliko blato i utvrdili da deponija miruje ali da su orhideje procvetale kao i ostale biljke, što nam je veoma drago. Očekujem da će oko 50 primeraka barske kalužđarke i oko 200 barskog velikog kaćunka, biti sačuvani dok se do kraja godine ne završi studija zaštite dotičnog područja“- rekla je Verica Stojanović, saradnica za zaštitu prirode u Zavodu.

Stojanovićeva je takođe istakla da postoji mogućnost da Veliko blato ne bude proglašeno samo za zaštićeno stanište već i za rezervat prirode, jer je na tom području registrovana kolona četiri vrste čaplje sa više desetina parova koje se gnezde. Pošto su staništa ugrožena, što pre bi trebalo sanirati taj prostor i odrediti upravljača koji će rukovoditi zaštitom.

Orchis palustrisBarski veliki kaćunak (Orchis palustris )– nastao je na Velikom ratnom ostrvu još u 19 veku, ali ne postoje dokazi, niti je pronađen u novijim istraživanjima na dotičnom mestu. Mada se pominjao u jednom naučnom radu na prostoru Makiša, ali dugogodišnjim istraživanjem to nije potvrđeno.

 

Epipactis palustrisBarska kaluždarka (Epipactis palustris)– vešegodišnja biljka sa dugački, končastim korenom, visine od 30-50cm. Raste na  livadama, vlažnim površinama u šumama. Interesantna je činjenica da nektar od dotične orhideje ima narkotičko dejstvo na insekte posetioce. Nakon posećivanja većeg broja cvetova, otrovani insekti nektarom orihideje, padaju na zemlju.

Bogatsvo biljnog prorekla, živog sveta, predstavlja planetarnu vrednost jedne države. Odgovornost za očuvanje životne sredine ne snosi samo država već i mi našim doprinosima, koji kad se saberu obezbeđuju veliku šansu za buduće generacije. Nadamo se da će Veliko Blato postati ekološko značajno područje kako prirodno bogatsvo ne bi iščezlo i kako bi mi, građani leve obale Beograda, imali čime da se dičimo i hvalimo

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Danas bez tople vode zbog remonta u toplani Borča - 13.09.2013

    Danas bez tople vode zbog remonta u toplani Borča

    Kad izgubiš volju... 17.09.2013

    Kad izgubiš volju…