in

Dečja crna hronika tokom novogodišnjih praznika! Petarde uzrok povreda i požara!

Dečija crna hronika u toku novogodišnjih praznika! Petarde kao uzrok povreda i požara!25.12.2014.

Novogodišnja čarolija lako se pretvori od osmeha do suza mnoge dece, iz bezazlene igre u katastrofu. Ne zaboravimo da šarenilo boja vatrometa može izazvati katastrofalne posledice.

ČIN BR. 1

Deca uzrasta 7, 8, 9… godina (osnovna škola)
„Evo novih igara – baci kod bake petardu da vidimo da li još uvek čuje? Ko duže ustima drži zapaljenu petardu ili ko duže čuva zapaljenu petardu u džepu, taj je glavni. Ubaci drugu petardu u kapuljaču od jakne. Ubaci mu u pantalone! Rokni jednu komšiji u dvorište, da vidimo kako će kuca da zaigra! Sad će ona devojčica da me pogleda!“

Verovali ili ne ovo su dečiji razgovori tokom praznika u narednih mesec dana. Nikakva nova priča ali zaista je šokantna jer im niko nije objasnio pravila ovih igara.

Deca i petarde

Zato apelujemo na roditelje da obrate pažnju jer petarde više nisu petarde već su postale eksplozivne naprave. Šareni spektar rafala, mega super topova, fudbal eksploziva, vatrenih bombi, petardi, raketa, sitne pirotehnike i sl. zainteresuje decu i postane im pristupačan za kupovinu putem interneta.

Takođe sugerišite i osobama pod dejstvom alkohola da ne koriste ovaj vid zabave.
Sami prodavci tvrde da je najveći problem sa pirotehnikom to što je neproverena roba, švercovana,bez sertifikata i deklaracija o bezbednosti.

Pirotehnika koja ulazi u našu zemlju a nije proverena, najčešće je kineskog, poljskog ili nemačkog porekla, koju preprodavci švercuju i kasnije prodaju na ulici i pijacama. Ta roba je i najopasnija jer zbog lošeg kvaliteta ili neadekvatnog rukovanja, dolazi do povređivanja. „Roditelji ne treba da dozvole upotrebu pirotehnike maloletnoj deci. Ako je već koriste, neka to bude isključivo u njihovom prisustvu.“

ČIN BR. 2

Deca i petardeIzgoreli prsti, šake, butine, oštećenje mekih tkiva i očiju, popucale bubne opne, potpun ili delimičan gubitak vida i sluha, delimični invaliditet, strah svih prolaznika od iznenadnog zvuka… Izuzetno važno jeste da je najčešći nastank požara i eksplozija upravo paljenje petardi. Spomenućemo i uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Dozvola za vatromet

Za osobe koje nelegalno prodaju pirotehniku predviđene su visoke novčane kazne ili kazne do 60 dana zatvora. Roditelji mogu odgovarati ukoliko ih policija zatekne sa maloletnikom koji upotrebljava pirothenička sredstva. Za paljenje vatrometa potrebna je dozvola, a protiv onih koji nemaju dozvolu biće podnošene prijave.

Pravilnici

Pirotehnička sredstva se dele u četiri razreda, prema količini eksplozivne materije, a samim tim i prema vrsti opasnosti, što uslovljava njihovu dostupnost u slobodnoj prodaji. Maloletnici mogu da kupuju samo pirotehniku prvog razreda, dok drugi razred mogu da nabavljaju samo punoletni građani. Nabavka i upotreba trećeg i četvrtog razreda dozvoljena je na osnovu odobrenja MUP-a i to isključivo pravnim licima koja imaju odobrenje za bavljenje prometom eksplozivnih materija.
Prvi razred – „sitna“ pirotehnika (male petarde, tortne fontane, kapisle za dečje pištolje),
Drugi razred – petarde, vulkani, boksevi, rakete, rimske sveće,
Treći i četvrti razred – vatrometne bombe, boksevi sa scenskim efektima.

– Podsećamo da je zakonom izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima, mestima gde se okuplja veći broj lica, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama. Takođe napominjemo da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, kažu u MUP-u Srbije.

Ukoliko se Vaš ljubimac boji vatrometa

Dečija-crna-hronika-u-toku-novogodišnjih-praznika!-Petarde-kao-uzrok-povreda-i-požara!-25.12.2014.
Za ljubimce koji se boje i drhte, po pravilu je dovoljno pripremiti posebnu prostoriju gde će zvukovi i bljeskovi spolja biti smanjeni na najmanju moguću meru, i pružiti mu neku vrstu zanimacije. Nekoliko sati pre vatrometa smestite životinju u pripremljenu prostoriju, pojačajte televiziju i dajte mu neku igračku koju najviše voli, neka se zabavlja njom.

Nadamo se da ćete uživati u zabavi i uzbuđenju svog vatrometa i da će biti izveden na siguran način. Vatromet će vam pružiti nezaboravne trenutke porodične razonode ali mora biti pažljivo korišćen od strane odraslih. I ne zaboravite – najvažnija je pravilna upotreba pirotehničkih sredstava.

Ovaj tekst je napisan na osnovu mnogobrojnih apela roditelja.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U Borči niče novi šoping mol od 15.000 kvadrata - 2014

    U Borči niče novi šoping mol od 15.000 kvadrata

    Samoubistvo u Borči: Teško bolestan dopuzao do prozora i skočio sa petog sprata-2014

    Samoubistvo u Borči: Teško bolestan dopuzao do prozora i skočio sa petog sprata