Dečaku sa smetnjama onemogućeno školovanje u Krnjači - www.lobi-info.rs

Dečaku sa smetnjama onemogućeno školovanje u Krnjači

3 minuta za čitanje
Dečaku sa smetnjama onemogućeno školovanje u Krnjači - 2014
Dečaku sa smetnjama onemogućeno školovanje u Krnjači - 2014

Sedmogodišnjem učeniku prvog razreda OŠ „Zaga Malivuk“ u Krnjači, koji boluje od razvojne disfazije onemogućeno je pravilno školovanje jer već cele školske godine čeka pedagoškog asistenta. Manjak sredstava i komplikovana adiministracija dovode do nemara prema deci sa smetnjama.

Učenik prvog razreda T.S. boluje od razvojne disfazije, ima problema u izgovoru, gubi pažnju i brzo zaboravlja te je uključen u program inkluzije. Za svakodnevnu nastavu mu je stoga potreban pedagoški asistent koji bi mu pomogao i olakšao da savlada gradivo.

Međutim, po zakonu, dečak je još na početku školske godine trebalo da dobije pedagoškog asistenta ali je došlo do zastoja u administraciji i već poznatog problema „manjka sredstava”.

Roditelji su se obratili interresornoj komisiji opštine Palilula, zaduženoj za brigu o deci sa fizičkim ili mentalnim poteškoćama, koja pohađaju redovne škole.

Još u septembru poslali smo zahtev da dobije asistenta i uputili su nas na interresornu komisiju opštine Palilula. Pozvali su nas konačno 27. januara pred komisiju gde nam je rečeno da će problem biti rešen za desetak dana i da će dete dobiti ili personalnog ili pedagoškog asistenta. Od tada nemamo nikakvih vesti”, kažu roditelji.

U opštini Palilula se, međutim, ne osećaju krivima jer, kako kažu, komisija nije na opštinskom, već na gradskom nivou.

Članovi komisije u prethodna tri meseca nisu primili nadoknadu a ima i dugovanja iz prethodne godine. Zato je njihov rad privremeno zakočen i 50 predmeta čeka rešavanje među kojima i predmet dečaka iz Krnjače“, potvrdio je za „Novosti“ Nenad Đurđević, portparol opštine Palilula.

Ministarstvo prosvete obrazlaže da komisije postoje isključivo na nivou opština i da njihov rad treba da finansira lokalna samouprava.

I dok čeka da institucije reše problem, đak prvak T. S. pohađa samo dva časa dnevno.

„Uz drugu decu je mnogo napredovao. Pomažu mu i učiteljica, pedagog i direktor škole. Ali sve je prepušteno entuzijazmu tih ljudi a nije sistemski rešeno“, ogorčeni su roditelji T. S.

Ne postoji evidencija koliko u Srbiji postoji dece poput njega, obuhvaćene programom inkluzije. To ne zna niko pa ni Ministarstvo prosvete.

Izvor: Novosti

Leave a Reply

Uhapšen diler u Krnjači: Gajio marihuanu u kući
Prethodna priča

Uhapšen diler u Krnjači. Gajio marihuanu u kući

Navodnjavanje Pančevački rit - 15.03.2014
Sledaća priča

Stižu arapski dolari u Pančevački rit

Poslednje od Vesti