in

Deca migranata iz Krnjače: Uče srpski a devojčice ih obožavaju

Trenutno 14 maloletnika iz prihvatnog centra u Krnjači, pohadja nastavu u osnovnoj školi „Branko Pešić“ u Zemunu. Po jedan đak je seo u školske klupe O.Š „Jovan Ristić“ i „Rade Drainac“ u Borči , a četvoro starijih pohadja srednju Poljoprivrednu školu u Krnjači.

Deset maloletnika bez pratnje iz centra Vasa Stajić pohadja nastavu u O.Š. „Filip Filipović“ na Voždovcu , kaže za Tanjug Igor Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Prema njegovim rečima, ukupno četrdesetoro dece iz Krnjače je započelo formalno obrazovanje, a polovina njih je ili napustila centar ili su od školovanja odustali.

Ranije, dok je period zadržavanja migranta u Srbiji bio kraći, objasnio je, nije bilo svrhe uvrštavati maloletne migrante u školstvo upravo zbog njihovog kratkog zadržavanja. Sada ipak, kaže, oni se zadržavaju duže i javila se potreba da im se pruži adekvatno obrazovanje.

Sada 14 đaka iz Krnjače svaki dan dolazi u školu i dva časa dnevno uče srpski jezik, a dva časa pohađaju redovnu nastavu. Na časovima srpskog, kaže, uz pomoć nastavnika, ali i prevodioca Kamarana, događa se prava kulturološka mešavina.

Tahta na farsiju, tabla na srpskom. . . dva jezika ne zvuče toliko različito kada se govore u njihovoj školi, a čini se da ne samo da su đaci sve bolji na putu da nauče srpski, već i nastavnici uz pomoć đaka i Kamarana, sve više napreduju u poznanju farsija.

– Prvih deset dana smo imali samo radionice, nisu ulazili na nastavu. Tek 13. januara, kada je prošla faza prilagođavanja, uveli smo ih u nastavu – kaže Nenad Ćirić, direktor škole OŠ „Branko Pešić“ .

Uskoro ćemo imati i ljubavne probleme, devojčice se sve više zajubljuju u nove đake, u šali dodaje Ćirić.

On je objašnjava da su đaci podeljeni u osam odeljenja od petog do osmog razreda, tako da ih u svakom bude po dvoje ili troje.

Trenutno se u Srbiji nalazi oko 7.000 migranta, od kojih je čak oko 2.000 dece školskog uzrasta, a samo njih 30 je uključeno u naš obrazovni sistem.

Izvor: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

  1. Sve je to lepo, ali kako se nasa drzava i drustvo ponasa prema vlastitim beskucnicima i siromasnima…Da li nase socijalne sluzbe pokazuju imalo brige za porodicne i socijalne probleme nasih gradjana kao sto pokazuju prema migrantima i njihovoj deci.
    Kako to da se naprimer deca Roma prepustaju ulici, da djaci pesaci u udaljenim krajevima pesace kilometre uz opasnost da ih napadnu vuci a ovde se ljudima koji su bahato bez ikakvih dokumenata zaposeli srpske i evropske prostore posvecuje tolika paznja…Nemam nista protiv brige o svakom ljudskom bicu ali imam protiv licemerja pojedinacnog i drustvenog…

  2. @Fibi

    „bahato bez ikakvih dokumenata zaposeli …“ Katastrofa sa kakvim stavom gledamo na tuđu nestreću i muku. Toliko o srpskom gostoprimstvu i narodu nebeskom.

    Veći smo mi rasisti od Nemaca, Engleza i Norvežana zajedno.

Nastavlja se Prva liga: BSK igra kući protiv Sinđelića

Šta će biti sa PKB-om?