in

Današnji dan najtopliji dan ove godine, visoko UV zračenje

Današnji dan je najtopliji u 2019. godini pošto je u 16.00 časova, prema merenju RHMZ temperatura u prestonici bila 37 stepeni! Naravno, to je ona koja se zvanično meri, u zaklonjenim delovima a ne na suncu, na dva metra od tla… I to u Karađorđevom parku.

Srećom pa je vlažnost vazduha u padu i trenutno je 27 posto, pa subjektivan osećaj kao da je trenutno 41 stepen!

Ono što je sigurno, ovaj 12. avgust biće najtopliji dan u srpskoj prestonici u poslednje dve godine. Naime, ni ovog leta, a ni tokom prošle 2018. godine nismo imali nijedan dan u kojem je živa u termometru dostigla 35. podeok.

Opasnost od visokog UV zračenja

Beograđani bi posebno trebalo da budu oprezni pošto je, kako stoji na sajtu Grada Beograda i Zavoda za javno zdravlje, vrednost UV indeksa veoma visoka i nalazi se u crvenoj zoni.

Zato su izdate sledeće preporuke:

  • minimalno direktno izlaganje suncu u periodu između 10 i 16h.
  • ako ste na otvorenom, boravite u hladovini, nosite odeću od prirodnih materijala koja pokriva što veću površinu tela, šešir širokog oboda i naočare sa staklima koja blokiraju UV zračenje.
  • na kožu, a naročito na kožu otkrivenih delova tela, nanosite u debljem sloju kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30+ na svaka 2 sata, čak i tokom oblačnih perioda
  • obratite pažnju na svetle površine, kao što su pesak i voda, koje reflektuju UV zrake, odnosno sa čijih površina se odbijaju UV zraci i time povećavaju izloženost.

Ako mislite da će vam biti lakše kada u kasnim poslepodnevnim satima zađe sunce, to će biti samo delimično tačno.

Naime, čeka vas jedna duga, teška i vrela noć, takođe verovatno najtoplija ove godine.

Prema prognozama meteorologa u toku noći temperatura neće pasti ispod 25 stepeni.

Dakle, ne očekujte rashlađenje čak ni sutra u jutranjim satima, već spremite klima uređaje, ventilatore i druge načine na koje možete da se rashladite.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Interaktivna mapa radova u Beogradu, ali bez leve obale!

    Sinoć u tuči u Borči izboden mladić