in

Danas se odlučuje da li će biti novih pooštrenih mera u cilju zaštite od korone

Danas će biti održan sastanak na kome će prisustvovati Premijerka Ana Brnabić i članovi Kriznog štaba. Razgovaraće se o povećanju broja zaraženih i odlučivati o eventualnom uvođenju novih mera.

Zakazala sam sastanak Kriznog štaba, da razgovaramo da li je potrebno bilo šta preduzeti. Sada ne planiramo nikakve nove mere, ali apelujem još jednom na sve – kriza nije gotova. Izašli smo iz najgorih vremena i možemo da živimo koliko-toliko normalno, ali i dalje moramo da nosimo maske, da pazimo na distancu – rekla je premijerka

Od ukidanja vanrednog stanja 6. maja broj zaraženih korona virusom u Srbiji je opadao, ipak situacija se posle ključne dve nedelje pogoršala.

Iako smo nakon ublažavanja mera, a naročito nakon ukidanja vanrednog stanja, imali osetan pad broja zaraženih (na momente i ispod 1 odsto testiranih), poslednjih dana procenat vidno raste.

U poslednja 24 sata, u Srbiji je identifikovano još 89 zaraženih korona virusom, što iznosi 2,1 odsto od testiranih 4.113 građana, čime je ponovo prekoračen prag od 2 odsto zaraženih.

Epidemiolozi su upravo i upozoravali da u ovom periodu može da dođe do povećanja broja zaraženih, a što je posledica nepridržavanja mera socijalne distance i nošenja maski. Dakle, ljudi su se previše opustili.

Ne smemo da dopustimo da broj zaraženih u odnosu na broj testiranih pređe pet odsto. U tom slučaju bismo se bukvalno iz početka borili sa korona virusom – rekao je prof. dr Branislav Nestorović.

Može da se desi da nošenje maski postane obavezno uz novčano kažnjavanje u slučaju kršenja ove mere. Nije isključeno ni ponovno zatvaranje kafića, bašta, tržnih centara.

Po Srbiji su buknula nova žarišta, a povećanje broja obolelih prepisuje se prvenstveno nepoštovanju preporučenih mera zaštite i socijalne distance.

Ostahe da vidimo kakve će odluke biti donete na današnjem zasedanju Kriznog štaba.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Od danas, do četvrtka, planirana isključenja struje u naseljima na levoj obali

    Elektronsko zakazivanje za upis u prvi razred od 28.maja