in

Danas počinje rekonstrukcija pruge Beograd-Pančevo

Danas počinje rekonstrukcija pruge Beograd-Pančevo - 2014
Danas počinje rekonstrukcija pruge Beograd-Pančevo - 2014

Danas počinje modernizacija i rekonstrukcija pruge Beograd-Pančevo, finansirana ruskim kreditom od 800 miliona dolara. Elektrifikacijom će biti povećana propusna moć pruge a brzine vozova će se povećati na 120 kilometara na čas.

Rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd-Pančevo, kao i izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka od Pančevačkog mosta do stanice „Pančevo glavna“ počeće danas.

Projekat obuhvata i rekonstrukciju postojećeg koloseka i infrastrukture u stanicama „Krnjača“, „Ovča“, „Pančevački most“, „Krnjača most“ i „Sebeš“, ukljućujući i most preko reke Tamiš, dve stanice, dva stanična perona, jednu ukrsnicu, vučnu podstanicu „Pančevo“ i ranžiranu stanicu „Krnjača“.

JP „Železnice Srbije” još prošle godine je potpisalo ugovor sa kompanijom „RŽD Internešnal” kako bi se ralizovao projekat modernizacije pruge, koji će se finansirati iz ruskog državnog kredita vrednosti 800 miliona dolara.

Kredit je dobijen sa rokom otplate na deset godina, grejs periodom od četiri godine i godišnjom kamatom od 4,1 %.

Svečanosti početka radova u Pančevu, kako je najavljeno, prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Ivica Dačić, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin, ministar saobraćaja Aleksandar Antić i njegov ruski kolega Maksim Sokolov, predsednik ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin i direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.

Vrednost projekta za prugu od Beograda do Pančeva, duge oko 15 kilometara iznosi oko 69 miliona evra, od čega je 60 miliona evra obezbeđeno ruskim kreditom, dok je ostatak obezbedila Srbija. Radovi bi trebalo da budu završeni do 2016. godine.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Raspevane zvezdice napunile 3 godine - 2014

Raspevane zvezdice napunile „tli“ godine

Učenici Sremca nagrađeni na konkursu Prljavo ili čisto - nije isto - 2014

Učenici „Sremca“ nagrađeni na konkursu „Prljavo ili čisto – nije isto“