Danas je Veliki petak, najtužniji dan u godini za hrišćane - www.lobi-info.rs

Danas je Veliki petak, najtužniji dan u godini za hrišćane

4 minuta za čitanje

Srpska pravoslavna crkva obežava danas Veliki petak, dan kada je Isus Hristos stradao na krstu i najtužniji dan u godini za sve hrišćanske vernike.

Isus je uhapšen i izveden pred jevrejske prvosveštenike na suđenje zbog optužbi da propoveda učenje za koje su tvrdili da je u suprotnosti sa verskim principima i zakonima judaizma.

Lažni svedoci, koje su prvosveštenici doveli, navodili su, između ostalog, da Isusovi govori o Carstvu nebeskom predstavljaju njegovu nameru da se proglasi za jevrejskog cara koji će ih osloboditi od rimskog ropstva.

To je iskoristio prvosveštenik Kajafa i odlučio da Hrista preda rimskom namesniku Judeje – Pontiju Pilatu, kako bi ga on osudio zbog pobune protiv Rima, što se kažnjavalo smrću. Na Pilatova pitanja i tvrdnje Isus je ćutao ili odgovarao samo sa: „Ti kažeš“, rekavši mu u jednom momentu da „njegovo carstvo nije od ovog sveta“.

Videvši da nema elemenata za osudu, rimski namesnik poslužio se starim jevrejskim običajem da za vreme Pashe bude pomilovan jedan osuđenik, te je okupljeni narod upitao da li želi slobodu za Hrista ili Varavu.

Okupljeni narod, podstrekavan jevrejskim prvosveštenicima, zatražio je slobodu za Varavu, a osudu za Hrista, rečima: „Krv njegova na nas i našu djecu“.

Pilat je tako i odlučio, rekavši: „Osudili ste nevinog“.

Osuđenog Hrista vojnici su bičevali, stavili mu na glavu trnov vijenac i terali ga da do brda Golgota nosi krst, na kojem je razapet.

Raspetog Hrista vojnici su proboli kopljem između rebara, stavili mu na usta sunđer natopljen sirćetom, a iznad glave ploču sa natpisom na hebrejskom, grčkom i latinskom jeziku: „Isus Nazarećanin, car judejski“. Za to vreme Isus je molio Boga da im oprosti, rečima: „Oprosti im, Bože, jer ne znaju šta čine“.

Sveta jevanđelja navode da je Hristos u „deveti čas dana“, odnosno u tri časa posle podne ispustio dušu. U momentu Hristove smrti nebo se potpuno pomračilo, nastala je neviđena oluja, grobovi su se otvorili, a stena na koju je stavljen krst pukla je po neprirodnoj liniji.

Mrtvog Hrista skinuli su sa krsta, umotali u pogrebno platno, sahranili u grobnicu, na čiji ulaz je postavljena velika kamena ploča, a pred grobom su stražarili legionari.

Hristova žrtva i njegova smrt na krstu radi spiranja greha celog ljudskog roda je prethodila najvećem događaju – Vaskrsu – kojim je Bogočovek pobedio smrt i večnu pogibelj, kao posledice greha.

Pošto je Veliki petak najtužniji dan u godini, na taj dan zvona ne zvone, već se služba označava klepetalima, udarcima drvenim batovima u drvenu ploču. Tog dana se služi služba – koja se zove Carski časovi, a uveče se čita statija sa iznošenjem plaštanice, ophodom oko hrama i polaganjem plaštanice – platna koje simbolizuje stradalog Hrista.

Leave a Reply

vrtić
Prethodna priča

Palilula druga po broju prijava za vrtiće

hram svetog save
Sledaća priča

Divna i Trkulja uživo na Vaskrs iz Hrama

Poslednje od Društvo