in

Danas je dan vrabaca, a njih je sve manje!

Naše drage pernate komšije – vrapci ili dživdžani dele sudbinu građana leve obale, ali i cele Srbije, pa im se brojnost smanjuje uglavnom iz ekonomskih razloga, ali i zbog promene našeg stila života, a ne treba zanemariti ni uticaj koji na sve nas ima zagađenje vazduha, vode i hrane.

Vrapci su simbol Beograda, pa ujedno i svih naselja leve obale Dunava i jedna su od najbrojnijih vrsta ptica u Srbiji, ali kako stručnjaci ocenjuju iz godine u godinu polako nestaju iz urbanih sredina.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi da se danas, 20. marta obeležava Međunarodni dan vrabaca, a cilj obeležavanja ovog dana je da se skrene pažnja javnosti na ulogu vrabaca i na značaj njihovog očuvanja.

Kako stručnjaci navode u Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca, a to su pokućar, poljski i španski vrabac. Sve tri vrste žive u blizini ljudi i zavisne su od ljudskih aktivnosti kao što su poljoprivreda, izgradnja objekata i uređenja prostora, sa velikim akcentom na zelene površine.

Brojni su problemi sa kojima se suočavaju vrapci, a neki od najčešćih su sve teža mogućnost da dođu do hrane, vode, kao i gubitak mesta za gnežđenje, pa čak i nedostatak suve trave od koje vrapci prave gnezda, kao i prirodni neprijatelji, najčešće mačke, ali i druge ptice.

Činjenica je da je sve više smeća po ulicama, ali sve manje hrane koju bi vrapci mogli da pojedu, nažalost i zelenih površina je sve manje, kao i zbunastih vrsta, koje im služe za gneždenje.

Vrapcima se može pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, postavljanjem hranilica sa zrnevljem, poput sirovog suncokreta, zimskom prihranom, kao i iznošenjem posuda sa svežom vodom, posebno tokom letnjih vrućina, kao i pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila.

Žbunaste vrste su veoma značajne za život vrabaca, jer im služe kao mesto za dnevni boravak tokom cele godine, takođe, služe im i kao sklonište od neprijatelja, ali i kao mesto za parenje i čuvanje mladih jedinki.

Povodom Svetskog dana vrabaca, društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije postaviće štandove u subotu od 12 do 15 časova, kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“, na kojima će poklanjati sadnice žbunja, za vrapce.

Na nama je da pružimo pomoć onima koji usko zavise od nas i naših aktivnosti, posebno kada shvatimo da smo lično odgovorni za nestajanje vrste po kojoj smo poznati. Sačuvajmo vrapce, a sa njima i radost, živahnost i lepu energiju koju oni unose u svaki novi dan.

 

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Predstava „Nezvani gost“ besplatno u CK „Vlada Divljan“

    Večeras nam i zvanično stiže proleće