in

Od 1. januara cena vrtića dosta niža!

Nema mesta u vrtićima - Slika vrtić Rakovici - 2014

U Beogradu bi trebalo da od početka naredne godine cene vrtića drastično padnu. Naime, cena će biti jedinstvena i iznostiće oko 5.000 dinara.

Dobra vest za roditelje – od 1. januara najverovatnije će osetiti olakšicu što se tiče mesečnih troškova, i to na ime računa za vrtić. Do sada je najviša cena vrtića iznosila 13.300 dinara, ali nju su plaćali uglavnom strani državljani. Dok je najviša cena koju su roditelji uglavnom plaćali bila 9.700 dinara.

„Za obračunavanje dosadašnje cene imali smo uputstvo bivšeg Ministarstva prosvete – da cena koju roditelji plaćaju bude 20 odsto od prosečne cene u odnosu na ekonomsku cenu. Ministar obrazovanja Srđan Verbić sada traži striktnu primenu zakona, odnosno da roditelj plaća 20 odsto od ekonomske cene po detetu, što će znatno sniziti cenu vrtića“, objašnjava Snežana Đurić.

Procedura koja se mora izvršiti, nalaže da se prvo sekretarijat mora obratiti gradonačelniku Beograda Siniši Malom, a zatim da se na osnovu parametara odredi jedinstvena cena vrtića. Ta cifra bi trebalo da se kreće između 4.200 i 5.600 dinara.

Ostaće benificije za najugroženije, koje im po zakonu pripadaju, kao i besplatan boravak u vrtićima za određene kategorije“, kaže Đurić.

Ovo je svakako dobra vest za sve roditelje, a i za one koji će uskoro postati roditelji. Ovakve mere podstiču porast nataliteta i pomažu mladom stanovništu u svakodnevnim finansijskim borbama. Nadamo se da će se sa reči preći na dela i da će ova izmena zaista zaživeti u Beogradu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Otvaranje mosta Zemun - Borča dve nedelje pre roka - 2014

Zvanično: „Pupinov most“

Bus Plus papagaj

Bus plus papagaji