in

Čak devet izgorelih gradskih autobusa u prethodnih 6 meseci!

Čak devet izgorelih gradskih autobusa u poslednjih 6 meseci - 2014

Problemi GSP „Beograd“ sa požarima na autobusima u poslednje vreme postali su učestali, dok direktor Željko Milković ukazuje da su uzroci starost vozila i propusti radnika.

Podsećanja radi, tokom 2013. dogodilo se ukupno 17 požara na vozilima JGP-a svih prevoznika. Iako su u GSP-u najavili da će se posle obnove voznog parka broj incidenata drastično smanjiti, to se nije dogodilo jer se od početka godine zapalilo čak devet autobusa.

Požari u autobusima mogu biti izbegnuti kupovinom delova i novih vozila, ali i preventivnim merama, smatra Željko Milković, direktor GSP Beograd.

  • Mi te mere preduzimamo, ali, nažalost, zbog starosti vozila, tehničkih karakteristika ili propusta radnika, požari se ipak dešavaju – kaže Milković. – U poslednjem incidentu, požar je izbio u prostoru gde se nalaze baterije. Došlo je do kratkog spoja i zapaljenja. Kvarovi na elektroinstalacijama nisu česti i u svega pet odsto slučajeva, autobusi su goreli zbog tog problema. Ranije, na liniji 405, kada je vozilo potpuno izgorelo, puklo je crevo u zoni gde je turbopunjač i temperatura dostiže čak 800 Celzijusovih stepeni.

Milković dodaje da na većini vozila GSP-a postoje sistemi za gašenje požara, ali da „nekada odrade posao, a nekada ne“. Rade na principu da se sami aktiviraju na 150 stepeni.

  • Kada nije velika šteta, kao što je slučaj sa 56, vozilo brzo vraćamo na ulicu. Ali kada imamo situaciju kao što je to bilo sa vozilom koje je izgorelo u Ripnju, i kada je ono sto odsto uništeno, nema spasa – kaže Milković.

Čak devet izgorelih gradskih autobusa u poslednjih 6 meseci - 2014 Čak devet izgorelih gradskih autobusa u poslednjih 6 meseci - 2014 Čak devet izgorelih gradskih autobusa u poslednjih 6 meseci - 2014

Svi incidenti u 2014. godini

4.2. – U Ustaničkoj izgoreo zadnji deo „Ikarbusa“.
26.2. – Kod Mostara se zapalio „fap“ na probnoj vožnji.
26.3. – Na izlazu iz garaže zapalio se autobus broj 1033
29.3. – U naselju Braće Jerković zapalio se zglobni autobus na liniji 50.
9.5. – Kod TC „Ušće“ goreo motorni deo autobusa broj 387.
22.5. – Na Dušanovcu izbio manji požar na „japancu“.
23.5. – Na Zelenom vencu goreo motorni deo autobusa na liniji 84.
8.6. – U Ripnju potpuno izgoreo autobus na liniji 405.
23.6. – Autobus na liniji 56 zapalio se u Žarkovu.

Prava je sreća što se požari ne događaju na autobuskim linija koje saobraćaju na levoj obali jer je opšte poznato „kakve autobuse“ nam šalju iz GSP-a.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Da li ste znali... LOBI INFO

    Da su najstariji stanovnici Pančevačkog rita bili Sarmati

    Jaka oluja praćena kišom i snažnim vetrom nije zaobišla levu obalu

    Jaka oluja praćena kišom i snažnim vetrom nije zaobišla levu obalu