in

Broj polenovih zrna u vazduhu 10 puta veći od dozvoljenog

Upozoravajući podaci Agencije za zaštitu životne sredine o koncentraciji polena ambrozije. Nivo alergena se od sredine avgusta nalazi u „crvenoj zoni“.

Visoke koncentracije polena ambrozije zabeležene su u prethodnom periodu, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, očekuje se da će tokom sledeće nedelje biti još veća.

U mernim stanicama „Zeleno brdo“ na Zvezdari i na Novom Beogradu, u kojima se beleži prisutnost polena ove korovske biljke, ona se od sredine avgusta nalazi u „crvenoj zoni“, koja označava visoku koncentraciju, bez tendencije promena za naredne dane.

Prema podacima nadležnih službi, povećane koncentracije polena ambrozije, koje su uvećane i do deset puta od normalnih, biće na snazi sve do sredine naredne nedelje.

Granična vrednost za ambroziju je od minimalnih 15 do maksimalnih 60 zrna po kubnom metru, međutim sredinom meseca koncentracija u vazduhu iznosila je 674 polenova zrna.

Kada bi merenje vršili na levoj obali vrednost bi možda bila još veća!

– Individualno je kolika je koncentracija polena potrebna da bi nekome pričinjavala probleme – kažu nadležni iz Agencije. – Međutim, prema lekarskim parametrima, smatra se da je količina od 60 polenovih zrna maksimalna granična vrednost, a u prestonici su one skoro dve nedelje bile i do deset puta veće.

U Klinici za alergologiju i imunologiju ističu da je ovog leta povećan broj pacijenata koji su se javili zbog alergijskih reakcija.

Simptomi alergijskog rinitisa su kijavica u seriji, kao i sekrecija iz nosa bistrog sadržaja, ali i svrab nosa, grla, ušiju – objašnjavaju doktori. I dodaju, ako nam pacijent već dođe sa tegobama, moramo prvenstveno da ga izlečimo simtomatskom terapijom, te se dijagnostika ne može odmah sprovesti.

Alergičnima bi spas, barem privremen, mogle da donesu niže dnevne temperature koje su najavljene za narednih nekoliko dana i jaki pljuskovi koji bi sprali sav polen.

Izvor: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Uvodi se noćna linija 96N od Bloka 20 preko Koteža do Borče

    Danas radovi na popravci probijene ograde na Pančevačkom mostu