in

Bogojavljensko plivanje na Dunavu za Časni Krst

Gradska opština Zemun, Srpska pravoslavna crkvena opština Zemun i Svebor savez Beograda organizuju na Bogojavljenje, 19. januara, devetnaesto po redu plivanje za Časni krst na Dunavu.

Za sve one koji žele da plivaju za Časni krst biće organizovani besplatni lekarski pregledi 18. januara (od 10 do 19 časova) i 19. januara (od 8 do 11.30 časova) u Osnovnoj školi „Lazar Savatić”. Svi plivači, koji ne mogu da budu mlađi od 18 i stariji od 60 godina, u obavezi su da organizatoru po prijavi dostave lekarsko uverenje.

Svi zainteresovani za ovo viteško nadmetanje mogu se prijaviti za učešće u ponedeljak, 18. januara, od 8 do 15 časova u Gradskoj opštini Zemun, Kancelarija za mlade, treći sprat, kancelarija 86, i 19. januara (od 8 časova) u porti Nikolajevske crkve i u OŠ „Lazar Savatić”.

Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9 časova liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja (Njegoševa 45), nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne počinje Bogojavljenska trka.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta, dobija zlatni krst, dar gročanskih zlatara, drveni krst, plašt i cvetni venac, a ostali učesnici dobiće prigodne poklone.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Istorijat srpske nove godine 12.01.2015.

    Istorijat Srpske nove godine

    Ovča i deo Borče treći put bez vode ove godine