Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Bilo je 66 gradonačelnika Beograda, dva puta žene

u Društvo od
Cicak – Rancevi 25%

Na čelu grada Beograda od 1839. godine, u 77 mandata, smenilo se 66 gradonačelnika, a od tog broja na čelu grada su bile i dve žene.

Prvi gradonačelnici su vremenom menjali nazive funkcija – od upravitelja varoši u Kneževini i Kraljevini Srbiji, socijalističkih predsednika opštine, tranzicionih predsednika Skupštine grada.

Prvi čovek koji je vodio Beograd bio je Beograđanin Ilija Čarapić, sin Vase Čarapića, dok su mnogi gradonačelnici bili i iz drugih delova Srbije. Na čelu grada bio je i dugogodišnji predsednik vlade Srbije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, Nikola Pašić.

Nikola Pašić

Slobodanka Gruden i Radmila Hrustanović su jedine dve žene koje su vodile glavni grad Srbije, a prethodni i aktuelni gradonačelnici Dragan Đilas i Siniša Mali su najmlađi ,koji su se našli na toj funkciji sa 41 godinom. 

  Besplatan mamografski pregled za žene starije od 45 godina

Poslednjih tridesetak godina na čelu prestonice bili Aleksandar Bakočević, Nebojša Čovic, Zoran Đindić, Vojislav Mihailović – unuk Draže Mihailovića. Gradonacelnik Beograda posle promena 5. oktobra bio je Milan St. Protić, a posle njega Radmila Hrustanović, pa Nenad Bogdanović.

Branko Pešić

Što se tiče dužine mandata, prosečno su se na toj funkciji zadržavali po dve i po godine, a najduže na čelu Beograda bio je Branko Pešić, od 1974. do 1984. godine. Za vreme njegovog mandata izgrađene su važne infrastrukturne građenvine kao što su Mostarska petlja, Gazela, „Beograđanka“.

Izvor: Novosti, Blic

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Društvo

Idi na Vrh