in

Biblioteka u Borči ne radi zbog nesposobnosti opštine

Ogranak bibliokete Milutin Bojić u Borči je zatvoren zbog nagomilanog duga za struju, samim ti jedina ustanova kulture u Borči i svakako najznačajnija na levoj obali Dunava već 80 dana u mraku i pod ključem.

Elektrodistribucija je isključila objekat sa električne mreže jer od 2007, kad je izgrađen, do današnjeg dana nije legalizovan, pa samim tim ni legalno priključen na struju.

Ogranak bibliokete Milutin Bojić u Borči sad čeka legalizaciju i do daljeg su onemogućeni da rade sa korisnicima.

– Ovo nam je jedini kutak gde su ranije, dok nije počela pandemija, organizovane književne večeri. Ovo je najveći ogranak Biblioteke „Milutin Bojić“, tako da nam je sada čitanje uskraćeno – rekla je za Novosti Ljubica Perner, sugrađanka iz Borče.

I dodaje, kako se priča, ima veze sa novim domom zdravlja koji se gradi odmah pored, ali i nerešenih stvari sa strujom. Možemo da idemo u Ovču i Padinsku skelu, ali to je za penzionere daleko. Osim toga, u ovoj zgradi je i pošta, a i prostorija za penzionere gde mogu da se druže, igraju šah.

Opština Palilula je trebalo to da reši ovaj problem, pa sada iz biblioteke čekaju da vide da li će oni moći nešto da „ubrzaju“ po pitanju legalizacije.

Knjižničari ispostave u Borči potvrđuju da ih mnogo ljubitelja pisane reči zove da im uputi žalbu i izrazi nadu da će uskoro otvoriti vrata za čitaoce.

– Knjige su i dalje unutra, ovo je najveći ogranak. Pozajmljeno štivo mogu da odnesu do drugih ispostava i da tamo preuzmu novo. Ipak, znamo da je starijim sugrađanima to daleko. Ne znamo koliko dugo će još biti zatvorena. Ali, svakako, dok se problem ne reši – rekli su iz biblioteke.

U Borči postoje tri osnovne škole i pet dečjih vrtića, s kojima je biblioteka uspešno sarađivala. Inače, biblioteka poseduje fond od oko 10.000 knjiga i ima 2879 članova.

U odnosu na ranije godine zabeležen je veliki broj pozajmica, ostvareni su zapaženi kulturni programi, pre svega kreativne radionice za decu. Ali ovoga sada nema…

Biblioteka „Milutin Bojić“ je osnovana Rešenjem Narodnog odbora opštine Palilula, broj: 0111/41, od 16. oktobra 1957. godine kao Centralna biblioteka opštine Palilula, stoga je za očekivati da upravo opština reši ovaj problem.

Da situacija bude još gora, odmah pored objekta bibliteke se nalazi budući Dom zdravlja u Borči, koji je prema rečima nadležnih najsavremeniji u Beogradu.

Od kad je objekat sagrađen prošlo je 14 godina, pa se postavlja pitanja kako do sad nije legalizovan, takođe kako je uopšte izgrađan bez papira, kako je moguće da opština ne plaća struju tj. država državi? Ništa drugo nam ne preostaje nego da čekamo odgovore.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Mnoge kuce i zgrade godinama cekaju na legalizaciju, a neke zgrade na kojim je stojala nalepnica zabranjena gradnja i cak mediji brujali i pisali o tome , su zavrsene i useljene i gle cuda na brzinu dobile sve potrebne papire mnogo pre nekih koji su predali papire mnogo pre njih i na kojima nije stalalo resenje o zabrani gradnji .

Uhapšen diler u Krnjači: Sumnja se da je drogu hteo da proda migrantima

Nema povećanja cene gradskog prevoza