in

Bežični Internet i u Vašem domu

Bežični Internet
Bežični Internet

Da li ste znali da danas u Srbiji Internet koristi 47,5% stanovnika, od čega stanovnici Beograda čine čak 60,5%? Iako su ovi podaci ispod svetskog standarda, za nas je ovo veliki uspeh, jer smo pre samo par godina koristili „praistorijski Internet“.

Prema statistici blog/portala lobi-info.rs, najveći broj posetioca su upravo korisnici ADSL-a i kablovskog provajdera tj. brzih Internet konekcija, čime je omogućena upotreba bežičnog Interneta i više računara u mreži bez zastoja u konekcjiji. Da li ste razmišljali o tome?

Iako mnogi provajderi u svojim ponudama kao osnovnu opremu za pristup Internetu daju na korišćenje i uređaje za bežičnu konekciju. Ipak, teško je reći koliko nas ovu tehnologiju koristi. Iz iskustva mogu da kažem da je ova tehnologija većini korisnika još uvek strana. Zato sam rešio da Vas upoznam sa prednostima i manama bežičnog Interneta.

Šta je neophodno za bežični Internet?

Za bežično umrežavanje postoji više različitih tipova uređaja u zavisnosti od njihove namene, ali ću se skoncentrisati na one koji će Vam omogućiti bežični Internet u Vašem domu.

Kao što smo pomenuli, većina provajdera nudi wireless router na „besplatno korišćenje“ uz potpisivanje ugovorne obaveze na n meseci. Ako jo ovo nije slučaj sa Vašim provajderom, a želeli bi da koristite ovu mogućnost, trebali bi da razmislite o eventualnoj kupovini wireless router-a. Odluka bi trebala da bude jednostavna, jer se na našem tržištu mogu naći po ceni od 2000 – 3000 rsd.

Naša preporuka za kupovinu wireless router-a
Bežični Internet
Obratite pažnju na uređaje koji podržavaju N standard bežičnog umrežavanja. Sa navedenim tipom uređaja se postižu brzine lokalnog prenosa od 150 do 300 Mb/s (po specifikaciji proizvođača). Ovo Vam može omogućiti brz pristup fajlovima u lokalnoj mreži, ako imate dva i više računara ili neki mrežni disk.Ovo Vam naglašavam, jer se na tržištu mogu naći uređaji kojima je maksimalna brzina prenosa od 11 do 54 Mb/s.

Šta dobijamo ovom tehnologijom, koje su prednosti?

Hm, ‘ajde da vidimo da li je Vama ovo uopšte potrebno. Do odgovora lako možete doći ako makar na jedno od sledećih pitanja pozitivno odgovorite.

 •  Da li koristite/imate pametan mobilni telefon ili laptop?
 •  Da li Vam smetaju kablovi koji su neophodni za vezu sa provajderom?
 •  Da li imate više uređaja sa kojima možete pristupiti Internetu?

Primera radi, telefonski kabl za ADSL, antenski (koaksioni) kabl za kablovski modem ili UTP kabl kojim ste modem spojili sa računarom koji Vam prelazi preko dnevne sobe. Šta više, za bežičnu mrežu ćete se lakše odlučiti ako kabl morate da provedete kroz jedan ili više zidova.

Ako je makar jedan od Vaših odgovora bio pozitivan možete razmišljati o ovoj investiciji.

Bežični Internet Nadam se da pojedini već sada mogu da pretpostave, iz prethodnih pitanja, da ova tehnologija nudi lako i brzo povezivanje raznih uređaja bez upotrebe kablova. Iako je akcenat na bežičnom povezivanju, povezivanje pomoću kabla je i dalje dostupno, ovo je samo proširenje trenutnih mogućnosti.

Da bi lakše razumeli šta možete da dobijete dodavanjem wireless router-a, opisaću na ličnom primeru – „Kada sam uveo brzu internet konekciju, moj provajder nije imao u ponudi  wireless router, što me je ograničilo da samo sa jednim računarom mogu da pristupim Internteu, zato sam isti kupio. Sada su na ruteru povezani: desktop računar, štampač i u dogledno vreme planiram da povežem TV (ostalo je samo da ga kupim), dok su mi bežičnim putem povezana još četri računara. Na isti ruter se povezuju i moji prijatelji, kada svrate na kafu, sa mobilnim telefonima i tablet računarima“.

Nadam se da je sada svima jasno da na ovaj način sebi mogu omogućiti pristup Interentu iz svakog ugla svog doma.

Šta gubimo, koje su mane? 

Kao što obično biva i ova tehnologija ima svoje mane. Znam da je neverni „Toma“ znao za ovo na samom početku, zato ću svaku manu prokomentarisati. Ostaje da sami presudite, da li su mane dovoljno velike i za Vas neprihvatljive.

 • Broj uređaja koji možete povezati bežičnim putem nije neograničen, preporučljivo je do 16 uređaja.
 • Ako ste okruženi komšijama koji već koriste ovu tehnologiju, a vaši uređaji imaju mogućnost da prime njihov signal, može doći do smetnji. Smetnje obično prouzrokuju prekide konekcije, ali se ovaj problem u većini slučajeva uspešno rešava dodatnim setovanjima.
 • Ako niste zaštitili svoju bežičnu mrežu, komšije i slučajni prolaznici je mogu iskoristiti. Ovo ćete uspešno sprečiti tako što ćete aktivirati funkciju kriptovanja komunikacije, pa će mreži pristupiti samo oni koji znaju lozinku.
 • Može negativno uticati na zdravlje. Sada kada ste sebi obezbedili da sa svojim laptopom, bez ustajanja iz kreveta, pristupite Internetu smanjili ste svoju fizičku aktivnost. Vrlo je verovatno da položaj u kom radite, igrate igrice ili se dopisujete sa prijateljima nije idealan za vaša leđa.  🙂
 • Ako su Vam sve utičnice za struju upotrebljene, moraćete da dokupite produžni kabl ili da na neki sličan način obezbedite još jedno utično mesto za napajanje   wireless router-a.

Sada svi koji nemaju bežićni Internet u svom domu imaju temu za razmišljanje.  Verujem da su i svi oni koji ovu tehnologiju već koriste, a nemaju mnogo iskustva, našli nešto interesantno čime će sebi omogućiti lagodniji rad. Smatram da je bitno da sebi Internet učiniti uvek dostupnim, jer je on izvor informacija i olakšava edukaciju, koja je budućnost svih nas.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Znanje je budućnost - pokreni se, promeni navike

  Pokreni se, promeni navike…

  Ženska ekipa BSK Borče

  Kup je naš – fudbalerke BSK Borče osvojile Kup Srbije