Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Betoniranje Kineskog mosta

Betoniranje “Kineskog mosta”

u Vesti od
Cicak – Rancevi 25%

Završeni su skoro pa svi stubovi mosta Zemun-Borča, što je i bilo potrebno da bi se prešlo na sledeću, glavnu fazu radova gde se praktično postavljaju temelji budućeg kolovoza, odnosno noseće konstrukcije mosta.

Naime, upravo danas počelo je betoniranje i u mesecima koji slede moći ćemo da vidimo kako se most polako spaja.

Prethodnih dana jutra pored Dunava podsećala su na prava decembarska. I samo je malo toplije kada sunce počne da zalazi, ali i tada, u sutonu, kineske radnike zateći ćete kako i dalje rade. Najave da nas čeka ledena zima ih ne plaše. Jednu su zimu u Srbiji već preživeli, lako će, kažu, i drugu, iako im posao neće biti nimalo lak. Jer počinje betoniranje.

  Beograd slavi Dan zaljubljenih

– Zoran Petrović, šef gradilišta na mostu Zemun – Borča – Sad radimo gornji deo konstrukcije, to je noseća konstrukcija kolovoza. Danas smo s tim počeli, bio je vatromet. To je kineski običaj da kad se krene s betoniranjem nosača – upali se vatromet što je stvarno impresivno.

Sa 56m, ovaj deo mosta nije samo prvi, već i najduži koji se betonira. Stoga ne treba da čudi što samo na njega odlazi 1300 tona betona. Betoniranje je počelo i trajaće narednih 20 sati. Da je malo toplije, bila bi potrebna 5 dana da beton očvrsne, ali hladnije je, pa će ipak sačekati nedelju dana. A onda kineski radnici nastavljaju dalje.

  Petlja napreduje. Od sutra izmena režima saobraćaja

Svaki sledeći deo koji se betonira kraći je, odnosno dugačak 48m. Prvo će se betonirati strana kolovoza koja vodi ka Zemunu, a potom ona kojom će vozila ići do Borče. Celim mostom vozićemo se krajem sledeće godine i u to, kaže nam i šef gradilišta, ne treba da sumnjamo, jer su brzina i disciplina kineskih radnika na zavidnom nivou. Ne krije šef ni da je oduševljen što, umesto piva, ovi radnici kraj sebe drže teglu čaja, isključivo kineskog. Ipak, ima i onog što Zoran Petrović u svojoj karijeri dosad nije sreo – radnici koji su, kad god ih zateknete, baš uvek nasmejani.

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh