in

Besplatan mamografski pregled za žene starije od 45 godina

Opština Palilula i Dom zdravlja „Dr Milutin Ivković“ organizuju besplatan mamografski pregled za sve žene, koje imaju više od 45 godina i sa teritorije naše opštine.

Prijavljivanje se vrši u opštini, na adresi Takovska 12 i na novootvorenim uslužnim šalterima po mesnim zajednicama, a spiskovi sa prijavama prosleđuju se Domu zdravlja koji će kontaktirati prijavljene pacijentkinje i u dogovoru sa njima zakazivati preglede.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj 011/269-4429.

Mamografski pregled kao prevencija

Mamografija je neinvazivna metoda rendgenskog pregleda dojki kod žena. Snimanje se radi specijalnim rendgen aparatom – mamografom, kojim se vide promene na mekim tkivima.

Radiolog uz pomoć ove metode može mnogo bolje da utvrdi sadržaj i razliku između obolelog i zdravog tkiva.

Mamografija je, u prvom redu, metoda kojom se otkriva početak tumora dojke. Što pre otkrijemo karcinom dojke, utoliko su bolje šanse da se ova bolest pobedi.

Mamografija je danas najbolji način za rano otkrivanje raka dojke kod žena u starosnoj dobi od 35 do 40 godina, a to je doba iznad koje učestalost raka dojke počinje naglo da raste.

Kod žena starijih od 40 godina redovnim mamografskim pregledima rak dojke može se otkriti i do dve godine pre nego što tumor toliko naraste da se može napipati.

otkriven-rak-dojke-2016

Mamografija je jedina metoda, koja može otkriti promene u dojci, koje se još ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda i zato je ona od presudnog značaja u dijagnostici.

Statistika je nemilosrdna

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji. Beleži se čak 4600 novootkrivenih slučajeva godišnje, od čega, nažalost, čak 1600 sa smrtnim ishodom.

Foto: Ozonpress

Stopa mortaliteta za poslednje tri i po decenije veća je 2,7 puta. Ova visoka stopa smrtnosti, posledica je otkrivanja bolesti u kasnoj fazi, jer se više od dve trećine žena lekaru javljaju kada je bolest već uznapredovala. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Preventivni mamografski pregled, najsigurniji je način da se, ili potvrdi zdravlje žene ili rak otkrije u ranoj fazi. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Preporuke lekara

U faktore rizika kad je reč o karcinomu dojke ubrajaju se: ženski pol, životna dob, pozitivna porodična anamneza (majka, sestra ili ćerka, drugo koleno krvnog srodstva), rana menarha, žena koja nije rađala uopšte, prva trudnoća posle 35-te godine života, kasna menopauza, konzumiranje alkohola.

Mlade devojke trebaju početi sa samopregledom dojki već od dvadesete godine života. Između 25 i 30 godine života preporučuje se jednom godišnje obaviti pregled dojki. Sa 40 godina potrebno je obaviti inicijalnu mamografiju, dok se potom preporučuje svake druge godine.

Podelite ovu vest i prenesite svim vašim damama da iskorite ovu akciju besplatnog pregleda jer prevencija je najbitnija.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Močvara bila, močvara ostala. Kiša sve otkriva! (FOTO)

    Velika gužva na uključenju na Pančevački most zbog radova