in ,

APEL: Kupujte jelke sa busenom, sačuvajte mlade četinare od uništavanja

Apelujemo na sugrađane da tokom novogodišnjih praznika kupuju jelke sa busenom, kako bi se sprečila nekontrolisana seča i uništavanje mladih četinarskih stabala.

Jelke sa busenom možete kupiti i u rasadnicima JKP „Zelenilo-Beograd“. Za one sugrađane koji žele dodatno da ukrase svoj dom, nekoga obraduju ili nemaju dovoljno prostora za jelku, „Zelenilo-Beograd“ će u cvećari na Kanarevom brdu praviti posebne stone novogodišnje aranžmane po želji i afinitetima kupca.

Prilikom ukrašavanja jelke sa busenom posebno treba voditi računa o kićenju njenog vrha, kako se ne bi polomio ili oštetio. Jedno od mogućih načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela.

Tokom praznika potrebno je da se busen jelke zaliva vodom sobne temperature kako bi se održala umerena vlažnost supstrata.

Posle praznika jelka sa busenom može se vratiti prirodi. Drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno obezbediti period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima – kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nule.

Ukoliko se jelka sadi u dvorište, imajte na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba odabrati mesto za sadnju. Takođe, vodite računa da sadnicu ne zasadite suviše blizu objekta.

Cena jelke sa busenom (u zavisnosti od visine) kreću se u sledećem rasponu:

  • Jelka od 1,4 do 2,5 m po ceni od 1.300,00 do 2.500,00 dinara.
  • Picea abies (Smrča) visine od 1,4 do 1,6 m po ceni od 1.300,00 din.
  • Picea abies (Smrča) visine od 2,0 do 2,5 m po ceni od 2.500,00 din.

Sugrađani koji nemaju adekvatan prostor da zasade jelku nakon novogodišnjih praznika, mogu pozvati udruženje Eko Pnačevački rit. Aktivisti udruženja preuzeće jelku i posaditi je u našoj životnoj sredini na levoj obali.

Udruženje Eko Pančevački rit možete pozvati na broj 064/0620-344.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Naši sugrađani katoličke veroispovesti danas slave Badnji dan, a sutra Božić

    Crveni krst Palilula, zajedno sa Deda Mrazom, obradovaće mališane iz Padinske Skele